Boom českého autoprůmyslu nekončí, tržby se přiblížily bilionu korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Automobilky a výrobci součástek v Česku loni zvýšili tržby o téměř 15 procent na rekordních 991 miliard korun. Export vzrostl podobným tempem na 845 miliard korun. Automobilový průmysl se tak na celkové průmyslové produkci podílel jednou čtvrtinou. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.

Členské firmy sdružení vykázaly růst tržeb o 14,9 procenta na 852,6 miliardy korun. Dodavatelé se na tržbách podíleli 44 procenty. Zároveň měli dvoupětinový podíl na exportu a zaměstnávali více než dvě třetiny lidí v odvětví.

Produkce firem v odvětví se loni zvýšila o 10,5 procenta na historické maximum 1,24 milionu vozů. Z toho 59 procent připadá na Škodu Auto, nošovická Hyundai se na výrobě podílela čtvrtinou a TPCA 16 procenty.

„Česká republika v roce 2014 potvrdila, že je světovou velmocí ve výrobě osobních automobilů a autobusů. Loňská rekordní produkce 1,245 milionu osobních vozů nás řadí celkově na 13. místo ve světě a na druhé místo v počtu vyrobených automobilů na počet obyvatel,“ uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Statistiky SAPStatistiky SAP | SAP

Letošní vývoj v Evropě, kam směřuje 83 procent exportu automobilek, podle něj naznačuje, že produkce aut v Česku bude možná opět rekordní a rekord čeká i ve výrobě dílů.

Podle Jahna je Evropa na začátku konjunktury. Jak dlouho potrvá, bude záležet na trvání sankcí v Rusku, situaci na Ukrajině, cenách ropy nebo vývoji směnných kurzů. Růst produkce pokračuje i v letošním roce. Od ledna do května stoupla výroba o šest procent na 551 708 osobních a lehkých užitkových aut.

Průměrná mzda vzrostla o téměř tři procenta na 31 515 korun. Byla tak o téměř 23 procent nad průměrem České republiky. Automobilový průmysl zaměstnával celkem 155 500 lidí. Z toho počet pracovníků ve firmách sdružení se zvýšil o 3,3 procenta na 112 877 osob.

Do Sdružení automobilového průmyslu je nyní zapojeno 148 výrobců vozidel, jejich skupin, dílů a příslušenství a dalších firem, majících přímou vazbu na autoprůmysl České republiky.