Ferrari to vzdává. Také bude vyrábět elektromobily, první dodá v roce 2025

Ferrari (Ilustrační foto)

Ferrari (Ilustrační foto) Zdroj: Jiří Koťátko / E15

Italský výrobce supersportovních vozů Ferrari změnil svůj názor na elektromobily. Automobilka, jejíž nedávno odstoupivší ředitel se elektromobilitě setrvale bránil, chce první vůz poháněný čistě elektřinou představit za čtyři roky.

Novinku oznámil předseda představenstva Ferrari John Elkann na valné hromadě automobilky. „Disciplinovaně pokračujeme v naší strategii elektrifikace,“ prohlásil Elkann, který je pokračovatelem rodu Agnelliů, zakladatelů automobilky Fiat, mateřské společnosti Ferrari. „Naše interpretace a aplikace těchto technologií v automobilovém sportu i na silničních vozidlech je obrovskou příležitostí, jak přiblížit jedinečnost a vášeň značky Ferrari novým generacím,“ dodal. Žádné podrobnosti o připravovaném elektromobilu ale nezveřejnil.

Generální ředitel Ferrari Louis Camilleri, který přišel do Ferrari v roce 2018, elektromobil se vzpínajícím se koněm ve znaku odmítal. „Mnoho našich zákazníků si stěží dokáže představit opravdové Ferrari, které by bylo plně elektrické,“ prohlásil například v roce 2019. Loni už poněkud smířlivěji uvedl, že se nemyslí, že by Ferrari kdy vyrábělo pouze elektromobily a vyloučil, že za jeho života by automobilka vyráběla byť polovinu vozů jako elektromobily. Nyní je Camillerimu 66 let.

Camilleri byl z funkce odvolán v závěru loňského roku. Nového šéfa automobilka stále hledá. Elkann nyní prohlásil, že proces výběru generálního ředitele zrychluje, a že každý z kandidátů ve zúženém výběru má technologické znalosti nezbytné k tomu, aby dokázal vést Ferrari.

Podrobný plán svého rozvoje chce Ferrari představit příští rok. V roce 2022 také automobilku čeká řada důležitých premiér. Ferrari by například mělo představit své vůbec první vozidlo kategorie SUV, nazvané Purosangue. Elkann slibuje, že půjde o „něco opravdu mimořádného“. Italský výrobce přitom v tomto ohledu dohání konkurenci, firmy jako Lamborghini nebo Aston Martin už totiž vozy kategorie SUV v nabídce mají.