Část minoritních akcionářů Unipetrolu hodlá žalovat PKN Orlen

PKN Orlen

PKN Orlen Zdroj: profimedia.cz

Část minoritních akcionářů petrochemického holdingu Unipetrol plánuje zažalovat polskou skupinu PKN Orlen, která tuzemskou firmu ovládá. Informaci přinesl Tomáš Hájek, který podle svých slov zastupuje asi 300 akcionářů dohromady vlastnících zhruba 1,3 procenta akcií Unipetrolu. Tito akcionáři nesouhlasí s cenou 380 korun za akcii, kterou PKN drobným akcionářům nabídl v rámci odkupu jejich akcií. Návrh na vytěsnění bude schvalovat úterní valná hromada Unipetrolu.

"Jsme přesvědčeni, že férová cena akcií Unipetrolu je vyšší než těch 380 korun. Doložíme to znaleckým posudkem. Jejich hodnotu reálně vidím mezi 450 až 500 korunami," řekl Hájek.

Úterní valnou hromadu považuje za formalitu, kdy hlasování dopadne podle přání PKN. "Pokud se tak stane, požádáme o dorovnání. V okamžiku, kdy nám je nenabídnou, podáme žalobu o dorovnání," uvedl Hájek. Z akcionářů, které zastupuje, se podle něj plánuje přidat k žalobě přes 200 lidí. Ve shodě s Hájkem jedná například londýnská firma Petrus Advisers.

PKN Orlen letos oznámil, že uspěl se svou nabídkou na odkup menšinových podílů v tuzemské firmě. Podíl PKN v Unipetrolu stoupl na více než 94 procent z dřívějších zhruba 63 procent. V květnu PKN Orlen avizoval, že hodlá od menšinových akcionářů koupit zbývajících 5,97 procenta akcií. Firma uvedla, že za každou akcii nabídne 380 korun, tedy stejnou částku jako při předchozím odkupu. Cílem je stáhnout akcie Unipetrolu z pražské burzy.

Dnes odpoledne se na pražské burze prodávaly akcie firmy kolem nabídnutých 380 korun. Ještě na začátku roku 2017 byla jejich cena pod 200 korunami. Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Součástí PKN Orlen je společnost od roku 2005.

Poslední valná hromada Unipetrolu se uskutečnila na konci letošního června. Akcionáři na ní po 17hodinovém jednání rozhodli, že Unipetrol nevyplatí dividendu z loňského hospodaření. Analytici to očekávali.

Minoritní akcionáři během červnového jednání řadu hodin kladli otázky a vedení firmy na ně postupně odpovídalo. Mezi nejaktivnější v kladení dotazů, žádostí o vysvětlení a podávání protestů patřili právě akcionáři jednající ve shodě s Hájkem.

V posledních dvou letech Unipetrol dividendu vyplatil. Loni schválila valná hromada dividendu 8,30 korun na akcii, předloni 5,52 korun na akcii. Předtím vyplatil Unipetrol dividendu naposledy za rok 2007.

Čistý zisk Unipetrolu loni stoupl o devět procent na rekordních 8,7 miliardy korun, tržby stouply o 39 procent na 122,5 miliardy korun. Dividenda je však vyplácena z hospodaření akciové společnosti Unipetrol, která je mateřskou společností holdingu. Unipetrol a.s. loni vykázala čistou ztrátu 28,5 milionů korun po předloňském čistém zisku 47 milionů korun.