Části německého průmyslu zůstanou úlevy z placení zelené energie

Teplárna a elektrárna ve Wolfsburgu

Teplárna a elektrárna ve Wolfsburgu Zdroj: E15 - Michal Nosek

Německý energeticky náročný průmysl vyhrál. Po zatím poslední schůzce mezi evropským komisařem pro hospodářskou soutěž Joaquinem Almuniou a německým ministrem hospodářství Sigmarem Gabrielem je jasné, že firmy vyrábějící ocel, zinek a hliník zůstanou na seznamu zvýhodněných firem. Ty nemusí platit celou částku příspěvku na krytí nákladů na dotace pro obnovitelné zdroje energie.

Letos se úleva vztahuje na 2100 energeticky náročných firem, které dohromady ušetří 5,1 miliardy eur, tedy zhruba 130 miliard korun. Energeticky nejnáročnější firmy platí jen 8 procent z částky, kterou hradí domácnosti a nezvýhodněné podniky. Evropská komise Německo právě kvůli zvýhodnění domácích firem vyšetřuje kvůli podezření z nelegální státní pomoci.

Gabriel a Almunia se zatím nedokázali dohodnout, která odvětví kromě tří jmenovaných budou moci úlevy do budoucna využívat. Almunia nicméně uvedl kritéria, podle nichž bude Brusel úlevu napříště posuzovat.

Čím víc podniků slevu získá, tím bude nižší

Ze zvýhodněného odvětví na výjimku dosáhne jen menšina firem, které by prokazatelně ztratili kvůli placení příspěvku mezinárodní konkurenceschopnost.

Almunia se také nechal slyšet, že výše úlevy se má odvíjet i od délky seznamu zvýhodněných firem. Čím více podniků na slevu dosáhne, tím by měla být sleva nižší.

Dohoda má být do dubna

Berlín se chce s Bruselem na podmínkách, které bude Komise ochotná akceptovat, dohodnout do dubna. Spolková vláda totiž hodlá už 9. dubna projednat reformu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie, jejíž součástí jsou také úlevy pro firmy. Jedním z opatření, která by výhody německé průmyslu omezila, má být zavedení příspěvku na zelenou energii pro elektřinu vyrobenou pro vlastní spotřebu.

Na výhody pro německý průmysl dlouhodobě poukazují i české energeticky náročné firmy, které na rozdíl od německých konkurentů musí platit stejný příspěvek na obnovitelné zdroje jako ostatní spotřebitelé. Zatímco dvoutisícovka zvýhodněných německých firem se na celkovém účtu 24 miliard eur za OZE podílí necelými 2 procenty, v Česku platí dvacítka největších firem deset procent nákladů na zelenou energii.