Česká slévárna Kasi utíká před drahou zelenou energií do Běloruska

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Přeloučská slévárna Kasi letos spustí v Bělorusku provoz nové továrny, do které investuje přes 120 milionů korun. Firma se rozhodla postavit závod v zahraničí, protože v tuzemsku doplácí za takzvanou zelenou energii 1,6 milion korun měsíčně.

Společnost vlastní slévárny v Přelouči, Frýdlantu nad Ostravicí a Novém Bydžově. Platby slévárnám ukrojí asi třetinu ze zisku.

„Dotování zelené energie ohrožuje v našem oboru stovky pracovních míst. Přestáváme být konkurenceschopní v zahraničí, kde mají systém dotování zelené energie nastaveno jinak. A to nemluvím o konkurenci z Asie, kde ekologie a zelená energie jsou dodnes neznámými pojmy,“ vysvětlil spolumajitel Kasi Stanislav Ulm.

Svaz sléváren ČR sdružuje 125 podniků s celkovým obratem 30 miliard korun. Zelenou energii dotují slévárny 450 miliony korun ročně, uvedl výkonný ředitel svazu Josef Hlavinka.

V běloruské Kričevu bude Kasi vyrábět armatury, železobetonové panely a produkty pro kanalizaci. V tamním závodě bude pracovat asi 60 lidí. V Česku podnik zaměstnává 250 pracovníků.

Firma ročně vyrobí přibližně 22 tisíc tun odlitků ročně. Většinou vyrábí litinové prvky pro kanalizace, například kanalizační poklopy. Kromě dodávek pro tuzemský trh vyváží do zemí Evropské unie, Ruska, Polska, na Ukrajinu a Balkán. Předloni utržila 382 milionů a vykázala nezdaněný zisk 17 milionů korun.