ČEZ loni vydělal 35,2 miliardy. Nejméně za posledních pět let

Budova ČEZ v Praze

Budova ČEZ v Praze Zdroj: Tomas Novak, Euro

Už pátý rok v řadě klesají výdělky energetické společnosti ČEZ. Za rok 2013 se čistý zisk meziročně snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun. Podle vedení firmy jsou hlavními příčinami výrazné snížení velkoobchodních cen elektřiny kvůli podpoře obnovitelných zdrojů, stagnace ekonomiky v Evropě a nejistota ohledně regulatorních podmínek v energetice. A pokles bude pokračovat – v letošním roce ČEZ očekává zisk zhruba 27,5 miliardy korun.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se loni meziročně snížil o 4,4 procenta na 82,1 miliardy korun, což bylo 1,1 miliardy nad očekáváním firmy. Pro letošní rok Skupina ČEZ předpokládá další pokles provozního zisku EBITDA na 70,5 miliardy korun. „Důležitým indikátorem dalšího vývoje energetického sektoru bude jednání na půdě Evropské unie o klimaticko-energetické politice Evropy do roku 2030,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Analytici: Výhled pro letošní rok zklamal

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky byly zveřejněné hospodářské výsledky ČEZ vesměs v souladu s odhady a naplnily celoroční cíle. Petra Hlinomaz ze společnosti BH Securities upozornil na to, že rok 2013 byl významně zasažen negativními jednorázovými položkami, které by podle původních očekávání letos nastat neměly.

Zklamáním je však výhled čistého zisku a provozního zisku EBITDA na letošní rok. Dnešní údaje analytik Frayer hodnotí negativně. „Ceny akcií ČEZ by tak měly navázat na předešlé seance a dále klesat,“ dodal.

V této souvislosti by akcionáře zajímala výše dividendy, ČEZ se k ní však zatím nevyjádřil, vedení bude její výši navrhovat až později, zřejmě na přelomu dubna a května. Analytici Patria Direct počítají s mírným poklesem dividendy z loňských 40 korun na na úroveň 37 až 38 korun na akcii. Nejvyšší dividendu, 53 korun na akcii, ČEZ vyplatil v roce 2009. Státu předloni do státního rozpočtu přiteklo z dividend ČEZ 15 miliard korun, v roce 2009 to bylo bezmála 20 miliard.

Vývoj akcií ČEZ za poslední rokVývoj akcií ČEZ za poslední rokVývoj akcií ČEZ za poslední rok | E15.czZdroj: E15.cz

V samotném čvrtém čtvrtletí čistý zisk ČEZ klesl o 49 procent na 3,5 miliardy korun. Za poklesem stál podle podle firmy zejména vývoj cen elektřiny na trzích. Tržby se zvýšily na 55,4 miliardy korun z předloňských 52,6 miliardy korun.

Firma uvedla, že kvůli zhoršujícím se podmínkám podnikání v energetice stejně jako její konkurenti od roku 2010 vytvářela dočasné opravné položky nebo odepisovala aktiva. V jejím případě se to do konce loňska týkalo 2,7 procenta stálých aktiv.

ČEZ připomněl, že loni dál pracoval na zvyšování výkonu svých jaderných elektráren. „Pokračovala modernizace uhelných elektráren, která přináší významné snížení emisí i úsporu paliv,“ uvedla firma. Rekordní byla loni výroba v Jaderné elektrárně Dukovany, a to téměř 16 TWh. Obě jaderné elektrárny ČEZ loni poprvé v historii vyrobily víc energie než ty uhelné.

ČEZ
ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. S akciemi ČEZ se obchoduje na pražské burze.