ČEZ navrhuje vyplatit na dividendách 21,4 miliardy korun

Šéf ČEZu Daniel Beneš

Šéf ČEZu Daniel Beneš Zdroj: Anna Vackova

ČEZ by mohl letos vyplatit dividendu 40 korun na akcii. Navrhuje to představenstvo firmy. Dividenda by tak byla stejná jako loni. Pokud červnová valná hromada návrh vedení ČEZu schválí, vyplatí polostátní gigant celkem akcionářům 21,4 miliardy korun. Stát by si přišel na 15 miliard korun.

Energetická firma by v případě schválení dividendy musela stejně jako loni sáhnout i do nerozděleného zisku z minulých let. Za loňský rok vykázala čistý zisk 20,5 miliardy korun. Dividendu ovšem vypočítává z čistého zisku upraveného o jednorázové vlivy, který loni činil 27,7 miliardy korun.

ČEZ loni rozhodl, že dividenda se bude pohybovat v rozmezí od 60 do 80 procent čistého očištěného zisku. Letos se tak firma dostala už na 77 procent. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák pro server Patria uvedl, že v budoucnu se tento poměr může kdykoliv změnit. Záležet bude na tom, kolik hotovosti bude firma v budoucnu potřebovat. Záležet bude také na míře zadlužení a potřebě peněz na investice.

Čistý zisk a dividenda ČEZČistý zisk a dividenda ČEZ | CEZČistý zisk 2016 - odhad ČEZ, dividenda 2016 - návrh představenstva ČEZ

Příští rok by se už štědrá ruka ČEZu mohla přivřít. Čistý zisk na letošní rok, z něhož se bude dividenda počítat, firma odhaduje na 18 miliard korun. I při maximálním výplatním poměru by ČEZ na dividendách rozdělil jen 14 miliard korun. Zhruba 21 miliard korun by ČEZ vyplatil už čtvrtý rok v řadě, přestože čistý zisk se za tuto dobu snížil o 15 miliard korun. Dosud nejvyšší dividendu vyplatila firma v roce 2009, kdy na účtech akcionářů přistálo 28,2 miliardy korun.