ČEZ: Nový jaderný tendr není na pořadu dne

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: CTK

ČEZ v tuto chvíli nechystá ani nepřipravuje vypsání nového tendru na dostavbu jaderných elektráren Temelín a Dukovany. ČEZ nadále oba české jaderné projekty - stavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně, resp. pátého bloku v Dukovanech pouze rozvíjí. Firma tak reaguje na slova místopředsedy dozorčí rady Václava Pačese, podle nějž by tendr na dostavbu jedné z elektráren mohl být vypsán v příštím roce.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže společnost stále považuje projekt nového jaderného zdroje z hlediska Česka za důležitý pro energetickou bezpečnost státu. Bude ale záležet na nové státní energetické koncepci. Ta má být vypracována do konce roku 2014. „Pro další postup bude komplexní vládní plán. Další kroky bude možno říci až v návaznosti na tento materiál,“ dodal Kříž.

„Já se domnívám osobně, že pravděpodobně příští rok dojde k rozhodnutí, které případně skutečně povede k vypsání nového tendru,“ řekl v neděli v České televizi Pačes. Podle něj existují varianty dostavby jednoho nebo dvou bloků Temelína, nebo dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech.

ČEZ zrušil zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín na začátku dubna. Před tím vláda oznámila, že nemůže garantovat výkupní ceny elektřiny z rozšířeného Temelína. Projekt by se tak nevyplatil.

Podle Pačese bude cena elektrické energie v budoucnu stoupat a stát má navíc i jiné zájmy než ekonomické, například v oblasti energetické bezpečnosti. Zmínil také potřebu nových zdrojů kvůli plánovanému uzavírání některých uhelných elektráren a blížícímu se konci životnosti Dukovan v roce 2025.

Dva nové bloky temelínské elektrárny měly víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba měla být podle plánu dokončena v roce 2025 a nové bloky měly být v provozu 60 let. Odhady nákladů dostavby se pohybovaly mezi 200 a 300 miliard korun.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.