ČEZ s uchazeči o Temelín vyjednat lepší podmínky

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Euro Martin Pinkas

Přísně tajná jednání s kandidáty na dostavbu Temelína dál probíhají. Vyjednavači musí před vstupem do jednacích prostor odložit i hodinky. ČEZ chce kandidáty dotlačit ke zlepšení svých nabídek.

Energetická společnost ČEZ pokračuje ve vyjednávání s americko-japonskou firmou Westinghouse a česko-ruským Konsorciem MIR.1200 o dostavbě Temelína. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž uvedll, že témata k jednání byla rozdělena do osmi tematických skupin. ČEZ usiluje o to, aby uchazeči vylepšili své nabídky na dva nové bloky jihočeské jaderné elektrárny.

„Témata k jednání byla rozdělena do osmi tematických skupin - od technické oblasti, přes oblast licencování až po obchodní oblast. Každá skupina je obsazena zhruba deseti experty z ČEZ a zhruba stejný počet je vždy i na straně uchazeče,“ uvedl Kříž. Bližší informace o obsahu rozhovorů ale sdělit nemohl.

Jednání se podle Kříže vedou v Praze i v Temelíně a provázejí je přísná bezpečnostní opatření. „Vyjednávači z řad uchazečů, musí před vstupem do těchto prostor odevzdat všechny nepovolené prostředky, například i hodinky,“ řekl mluvčí ČEZ.

ČEZ na konci března dokončil předběžné hodnocení nabídek uchazečů o stavbu Temelína, jejich průběžné pořadí ale nezveřejnil. Generální ředitel společnosti Westinghouse Danny Roderick nicméně poté na tiskové konferenci oznámil, že jeho společnost ve výběrovém řízení průběžně vede. Konsorcium MIR.1200 následně uvedlo, že jeho nabídka byla hodnocena lépe ve třech ze čtyř kategorií.

ČEZ jedná s oběma uchazeči o vylepšení jejich nabídek. Celkového vítěze tendru by energetická společnost měla vyhlásit letos na podzim.

Výběrového řízení se účastnila také francouzská společnost Areva, ČEZ ji však loni v říjnu z tendru vyloučil s poukazem na závažná pochybení. Areva jakékoli chyby odmítá a snaží se do tendru vrátit. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže její odvolání proti rozhodnutí ČEZ v první instanci zamítl, Areva však v březnu podala rozklad proti tomuto rozhodnutí k předsedovi úřadu.

Náklady na stavbu nových bloků, které by měly více než zdvojnásobit současný výkon Temelína 2000 megawattů, se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Podle předpokladů ČEZ by stavba měla být dokončena v roce 2025, nové bloky by měly elektřinu vyrábět 60 let.