ČEZ zachraňuje novou plynovou elektrárnu, sází na rychlý start

Nová paropylnová elektrárna v Počeradech by měla být připravena ke komerčnímu provozu za pár týdnů. Její využití však bude jiné, než si ČEZ zprvu představoval.

Nová paropylnová elektrárna v Počeradech by měla být připravena ke komerčnímu provozu za pár týdnů. Její využití však bude jiné, než si ČEZ zprvu představoval. Zdroj: ctk

Elektrárenská společnost ČEZ jedná s firmou RWE o nových podmínkách smlouvy na dodávky plynu pro dokončovanou paroplynovou elektrárnu Počerady, potvrdil deníku E15 důvěryhodný zdroj. Cílem je především snížit cenu dodávaného plynu podle smlouvy z roku 2009. Při stávajících velkoobchodních cenách elektřiny se totiž provoz paroplynové elektrárny nevyplatí. Její vybudování stálo ČEZ už přes 16 miliard korun.

V Česku těžko hledat místo, které by lépe symbolizovalo zmar nedávných nadějí na přechod od špinavého uhlí k čistému zemnímu plynu při výrobě elektřiny. Pod dvousetmetrovými komíny, které chrlí do vzduchu kouř z uhelných bloků staré elektrárny Počerady, se v šedivé hale připravují poslední komplexní testy nové paroplynové elektrárny s výkonem 880 megawattů. Pokud jediné zařízení svého druhu v Česku obstojí, bude ho moci ČEZ na podzim zařadit do komerčního provozu.

Ten však bude vypadat výrazně jinak, než ČEZ při přípravě stavby v roce 2007 plánoval. Původně měla elektrárna běžet v základním zatížení každý všední den od rána do deseti hodin večer a o víkendech na poloviční výkon. Jenže to byl plán při tehdejších cenách elektřiny kolem 80 eur za megawatthodinu, tvrdí zdroj z ČEZ. Teď se cena proudu dostane přes 40 eur jen na pár hodin za den a provoz elektrárny se nevyplatí. I proto se hovoří o tom, že ČEZ investici za 16 miliard korun částečně odepíše.

Elektrárna boduje rychlým startem

ČEZ proto hledá možnosti, jak zpeněžit alespoň schopnost elektrárny rychle nastartovat generátory. Dvě plynové turbíny, které se podobají tryskovému motoru, se roztočí za hodinu a půl od pokynu přenosové soustavy. Spolu s parní turbínou, která využívá odpadní teplo z plynových motorů, je elektrárna schopná se rozjet ze studeného stavu za necelé čtyři hodiny. Pak může využít až 58 procent energie ze spalování zemního plynu. Takovou účinnost žádný jiný zdroj v Česku nemá.

„Vyzkoušeli jsme si to už při zkušebním provozu při letním výpadku jednoho z temelínských bloků. Kvůli situaci v síti jsme zůstali na téměř plném výkonu,“ řekl zdroj z ČEZ. Kvůli výpadku se v půlce července ceny elektřiny během dne vyšplhaly i přes 50 eur za megawatthodinu, což provoz elektrárny na požadovanou dobu zaplatilo.

Kvůli nízké ceně elektřiny stojí i nové plynové elektrárny v Německu a dalších zemích. Přitom zemní plyn se měl stát relativně čistým doplňkem obnovitelných zdrojů. Evropský trh je nyní mrtvý i pro výrobce plynových turbín. Siemens, který dodal obě turbíny do Počerad, považuje za nejperspektivnější trh Spojené státy, které přecházejí na levný zemní plyn z břidlicových ložisek, Izrael, Turecko a Střední východ.