ČEZ zopakoval minelu - opět mu unikly výsledky

Martin Roman, ČEZ

Martin Roman, ČEZ Zdroj: Eduard Erben, E15

Energetická skupina ČEZ má "štěstí" na úniky dat. Letos totiž už podruhé unikly její hospodářské výsledky o den dříve, než měly být oficiálně oznámeny. A čísla nejsou dobrá - za druhý kvartál firmě klesl čistý zisk o 39,8 procenta na 6,74 miliardy korun. Analytici přitom čekali výdělek ve výši 8,53 miliardy korun, napsala agentura Reuters.

Výsledky, které zveřejnila agentura Reuters, se údajně objevily krátce na internetových stránkách ČEZ a firma je poté na čas stáhla. Nyní již jsou opět k dispozici.

Kdo může za dnešní únik dat, zatím není jasné, minule ale chyboval mluvčí společnosti Ladislav Kříž, který omylem připojil dokument obsahující citlivé údaje k emailové pozvánce na oficiální představení výsledků za rok 2010. Odpovědnost firmy za dnešní únik Kříž popřel. „Energetická společnost ČEZ oficiálně na žádném místě neprezentovala pololetní výsledky hospodaření,“ uvedl. ČEZ únik dat prověřuje.

Akcie firmy se po náhlém zveřejnění výsledků propadly o 2,1 procenta, poté se ale ustálily na 752 korunách. „Ziskovost na provozní úrovni mohly pravděpodobně negativně ovlivnit vyšší provozní náklady (například ceny paliv, energií či souvisejících služeb). Čistý zisk potom mohly dále snížit větší než odhadované ztráty z přecenění opcí na akcie společnosti MOL nebo vyšší efektivní zdanění,“ odhadl z dostupných neoficiálních čísel Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance a shrnul výsledky jako „negativní překvapení“.

Provozní zisk klesl na 11,14 miliardy korun, a zůstal tak za očekáváním trhu na úrovni 12,4 miliardy korun. Výnosy ČEZ se zvedly o 4,4 procenta na 46,75 miliardy korun, zatímco analytici v průměru čekali nepatrně slabší výsledek. Firma sice dosáhla vyšší produkce, výsledky ale pokazila nová daň na emisní povolenky.

ČEZu v posledních čtvrtletích škodí také nižší ceny elektřiny nasmlouvané s odběrateli v dlouhodobých kontraktech.Do budoucna by ale společnosti mohlo pomoct uzavření německých jaderných elektráren, protože naši západní sousedé budou muset během svého přechodu a alternativním zdrojů energie odebírat proud ze zahraničí.

Výsledky ČEZu měly být zveřejněny až v úterý ráno. Předčasné publikování a následné stažení dat vyvolává podezření z takzvaného insider tradingu, jehož cílem je poskytnout hospodářské výsledky jen některým obchodníkům na burze a tím je oproti ostatním zvýhodnit. Takové praktiky jsou přitom zakázané.

Akcie ČEZ v posledních dvou letech:Akcie ČEZ v posledních dvou letechAkcie ČEZ v posledních dvou letech | E15