Čína letos ve výrobě aut předběhne Evropu

Továrna Volkswagenu v Tianjinu

Továrna Volkswagenu v Tianjinu

Čína letos poprvé v historii vyrobí více automobilů než Evropa. Čínské automobilky prosperují rekordním tempem, zatímco ty evropské jsou v krizi, protože Evropané šetří a nová auta nekupují.

Čína letos vyrobí 19,6 milionu aut a dalších lehkých vozidel jako jsou například tahače, ve srovnání s 18,3 miliony v Evropě, spočítali odborníci oslovení deníkem Financial Times. Když vezmeme v potaz, že do evropských čísel se započítává i ruská a turecká produkce, čínská data jsou ještě působivější. V roce 2012 se v Evropě vyrobilo asi 18,9 milionu aut, v Číně 17,8 milionu.

Předpovědi jsou založené na odhadech hlavních expertních sdružení z branže, jako jsou IHS, LMC nebo PwC. Podle nich letos poroste celková produkce aut ve světě o 2,2 procenta oproti 4,9 procentům v loňském roce. Celkový obrat globálního automobilovém průmyslu činí 1,3 biliony dolarů.

Evropa v letošním roce vyrobí přesně pětinu všech vyrobených aut – což je oproti 35 procentům v roce 2001 výrazný pokles. V roce 1970 se na starém kontinentě vyrábělo téměř každé druhé auto.

Z čínských automobilek oproti tomu letos vyjede desetkrát více vozů než v roce 2000. Podíl na světové výrobě se tím zvýšil z pouhých 3,5 procenta na 23,8 procent.