Čína loni vsadila na vítr a sluneční energii, spotřeba uhlí klesla

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Obnovitelné zdroje energie dostávají v Číně stále větší slovo. V roce 2015 padly další rekordy v podpoře „zelené“ energie: země za jediný rok zvýšila kapacitu větrných elektráren o 30,5 gigawattu a solárních elektráren o 16,5 gigawattu. Spotřeba uhlí loni naopak klesala. Za rok 2015 se globálně zvýšila kapacita obnovitelných zdrojů o 117 gigawattů.

Celkový instalovaný výkon větrných elektráren v zemi dosáhl koncem roku 2015 kolem 145 gigawattů, upozorňuje WindPowerMonthly.com. To je téměř dvojnásobek oproti USA, které hlásí 75 gigawattů, a více než trojnásobek oproti Německu (43 gigawattů, 3. místo ve světovém měřítku), či pětinásobek oproti Indii (26 gigawattů, 4. místo).

Uhlí naopak mírně ustupuje do pozadí. „Současně s růstem obnovitelných zdrojů můžeme potvrdit že čínská spotřeba uhlí klesla o zhruba čtyři až pět procent,“ uvedl Tim Bucley, ředitel Energy Finance Studies na Institutu ekonomické a finanční analýzy (IEEFA). „Čínská čísla nám ještě víc potvrzují, že globální trhy s elektřinou se transformují mnohem rychleji, než kdokoli očekával,“ dodal.

Čína: světový lídr v oblasti zelené energetiky
Globálně instalovaná kapacita v oblasti OZE dosáhla v loňském roce výkonu 913 gigawattu, uvádějí informace GlobalData z poloviny ledna. Jde o nárůst přibližně o 116 gigawattů oproti roku 2014. Čína jasně dominovala ve všech oblastech.

IEEFA předpovídá, že v letošním roce zprovozní Čína dalších 24 gigawattů větrných elektráren, 16 gigawattů vodních elektráren, šest gigawattů jaderných elektráren a 18 - 20 gigawattů solárních elektráren. Jak uvádí web CleanTechnica.com, obnovitelné zdroje budou nadále růst takovým tempem, že důležitost uhlí bude soustavně klesat i v nejbližších letech.

Do roku 2030 pětina elektřiny ze "zelených" zdrojů

Čínská vláda na rok 2015 stanovila cíl: aby obnovitelné zdroje měly v celkovém energetickém mixu podíl 11,4 procenta. Cíl se podařilo překročit, obnovitelné zdroje zaujímají 12 procent v energetickém mixu. Do roku 2030 se má tento podíl zvýšit na 20 procent.

Čína je aktuálně lídrem v oblasti investic do čistých zdrojů energie. Nedávná zpráva vydaná Bloomberg New Energy Finance ukazuje, že v loňském roce Peking investoval do OZE 110 miliard dolarů.