Čína předběhla Spojené státy, je největším dovozcem ropy na světě

ilustrační foto (ropný tanker Haima)

ilustrační foto (ropný tanker Haima) Zdroj: wikimedia.org

Čína předstihla Spojené státy a stala se světově největším importérem ropy. Stálý nárůst dovozu černého zlata do Číny kontrastuje s poklesem importu USA. Ten způsobily nové technologie. Informoval o tom americký deník Financial Times.

Údaje americké vládní energeticko-informační agentury EIA ukazují, že v září rozdíl mezi spotřebou ropy a domácí produkcí tvořila v Spojených státech průměrně 6,24 milionu barelů denně, zatímco v Číně se tato úroveň pohybovala na 6,3 milionu barelů za den.

EIA změnu nastaveného trendu neočekává. Čína podle ní příští rok potvrdí své prvenství a rozdíl mezi oběma zeměmi poroste. „Zaznamenali jsme radikální změny nabídky a poptávky ve Spojených státech, a považujeme je za dlouhodobé,“ řekl pro Financial Times energetický analytik David Goldwyn.

S Goldwynem souhlasí také další energetický analytik Philip Verleger. Ten tvrdí, že produkce ropy bude v Spojených státech růst, ale poptávka bude nadále klesat. Její zvýšení neočekává ani při navrácení ceny černého zlata na původní úroveň.

USA zvyšují produkci a snižují spotřebu

Spojené státy byly největším světovým importérem ropy od sedmdesátých let minulého století, kdy kvůli snížení domácí produkce na první příčce nahradily Japonsko. Tato dominance však v posledních pěti letech začala ochabovat. Může za to pokrok v technologii hydraulického štěpení a horizontálního vrtání, který zpřístupnil dříve nepřístupná ropná naleziště.

Kromě toho spotřeba ropy ve Spojených státech dlouhodobě klesá. Za posledních pět let se snížila o 4 procenta na 18,7 milionu barelů za den. Mohou za to zejména šetrnější technologie a používání úspornějších automobilů.

Za stejné období vzrostla poptávka Číny po ropě o více než 40 procent na přibližně 10,7 milionů barelů za den, co je zapříčiněno rychlým růstem ekonomiky a také růstem prodeje aut. Současnou situaci zkomplikovaly také povodně, které nejlidnatější zemi světa postihly v posledních několika měsících.