Čína upevňuje vládu nad vzácnými kovy. Státní gigant skoupil menší těžaře

Důl v oblasti Bayan Obo na severu Číny, kde se těží vzácné kovy

Důl v oblasti Bayan Obo na severu Číny, kde se těží vzácné kovy Zdroj: profimedia.cz

Čína pokračuje v konsolidaci těžby vzácných kovů, na kterou má téměř celosvětový monopol. Státní podnik Inner Mongolia Baotou Steel Rare Earth Group od regionální vlády vykoupil devět místních těžebních společností. Peking tak chce nad strategickým odvětvím získat přímou kontrolu.

Baotou získá v každé ze společností podíl 51 procent, a to bezplatně, uvedla firma v prohlášení vydaném pro šanghajskou akciovou burzu. Těžební podniky dosud ovládala vláda autonomního regionu Vnitřní Mongolsko. „Baotou bude řádně spravovat, strategicky uchovávat a rozvíjet zdroje vzácných kovů a položí základy národní společnosti pro jejich těžbu,“ uvedla firma.

Čína, která disponuje 80 procenty světových zásob vzácných kovů a na globální produkci se podílí více než 90 procenty, se dlouhodobě snaží posílit dohled nad odvětvím. Peking zavedl těžební a vývozní kvóty a zahájil boj proti pašeráctví, jehož prostřednictvím se na mezinárodní trhy dříve dostávala až třetina vzácných kovů.

Omezení vývozu vyvolalo růst cen na mezinárodních trzích, na které zareagovaly USA, Japonsko a Evropská unie stížností u Světové obchodní organizace. Čína prý pomocí kvót úmyslně zvyšuje cenu a pokouší se získat konkurenční výhodu pro místní výrobce elektroniky. Bez vzácných kovů se neobejdou výrobci obrazovek, baterií či solárních článků.

Čína má přitom na těžbu některých vzácných kovů monopol a u těch dalších je dominantním producentem. Menší množství těží Austrálie, Brazílie, Kanada, Grósko, Jižní Afrika, Tanzánie a USA.