Dostavba atomové elektrárny v Mochovcích je zablokovaná. Tentokrát kvůli státu

Mochovce

Mochovce Zdroj: profimedia.cz

Dostavba dvou nových bloků jaderné elektrárny v Mochovcích se může zastavit. Po problémech s odkladem termínů ze strany italské energetické skupiny Enel tentokrát výstavbu blokuje sám stát. Jako 34procentní vlastník Slovenských elektráren už podruhé neschválil rozpočet třetího a čtvrtého bloku atomové elektrárny. Bez odsouhlasení navýšení výdajů však bude nutné práce postupně zastavit, a tak je ohroženo i několik tisíc pracovních míst.

Enel vlastnící ve Slovenských elektrárnách 66 procent varuje před poklesem daňových příjmů, které by měly během dokončování dosáhnout až 550 milionů eur. „Naše investice do dostavby představují významný příspěvek k růstu slovenského hospodářství. V letech 2011 a 2012 přesáhly jedno procento slovenského HDP,“ upozornil generální ředitel elektráren Paolo Ruzzini. Dosud přitom smlouva o dostavbě zněla na tři miliardy eur, podle poslední aktualizace rozpočtu je potřeba dalších 800 milionů.

Současná investice 3,8 miliardy eur je tak proti původnímu plánu vyšší přesně o miliardu eur. O aktuálním navýšení rozpočtu informoval Enel v polovině března. Jako důvod uvedl hlavně dodatečná opatření na posílení bezpečnosti jaderných bloků po zátěžových testech, které prováděla Evropská unie u všech elektráren. „V uplynulých měsících byly představitelům vlády Slovenské republiky poskytnuty všechny ekonomické a technické podklady, které zdůvodňují zvýšení nákladů,“ dodala mluvčí elektráren Jana Burdová.

Nepůjde prý o zátěž pro státní rozpočet, jelikož navýšení je financováno z vlastních zdrojů elektráren. Stát se zatím k problému nevyjádřil. Faktem je, že dostavbu bloků chce zrealizovat, ale nelíbí se mu jednání většinového vlastníka.

Naposledy vláda kritizovala zdržení v dostavbě o několik měsíců – finalizace třetího bloku se přesunula na konec roku 2014 a čtvrtý blok má být hotov v roce 2015. Premiér Robert Fico okomentoval řízení dostavby Mochovců jako neefektivní a nedostatečné. „Pokud nestojíte investorovi na krku, má věčně nějaké výmluvy a výsledkem je, že je tu obrovské zdržení,“ konstatoval začátkem roku.