Drahá energie nutí německé firmy k úvahám o přesunu do USA

Německo, průmysl

Německo, průmysl Zdroj: profimedia.cz

Německé průmyslové firmy kvůli prudkému růstu domácích nákladů na energii po zahájení přechodu na obnovitelné zdroje stále více zvažují přesun své produkce do Spojených stát. Uvedly to Svaz německého průmyslu (BDI) a Německá obchodní a průmyslová komora (DIHK).

„Pokud nebudeme schopni v rámci přechodu na obnovitelné zdroje zkrotit energetické náklady, utrpí tím konkurenceschopnost německého průmyslu,“ řekl listu Handelsblatt šéf BDI Ulrich Grillo. Uvedl, že zatímco Němci jsou pohrouženi do debat o správném energetickém mixu, USA se stávají pro německé firmy stále atraktivnější. Podle něj je to díky tamnímu poklesu nákladů na energii pod vlivem masivního využití nových zdrojů plynů a ropy z břidlicových hornin a podpoře, kterou tomuto trendu poskytuje americká vláda.

„Znamená to, že německé společnosti budou investovat v USA mnohem více,“ řekl Grillo. K přesunu do zámoří se chystají například energeticky náročné provozy chemických společností Wacker nebo BASF, Wacker si již buduje výrobní závod ve státě Tennessee.

Anketa DIHK ukázala vzrůstající ochotu německých firem k přesunu operací spíše do USA než do ostatních zemí Evropy. „USA se staly pro firmy mnohem atraktivnější než Evropa,“ řekl šéf DIHK Martin Wansleben.

EU už ubírá z cílů snižování skleníkových plynů

Poslední summit EU o energetice představil závěr, že sedmaadvacítka musí zajistit „konkurenceschopné“ ceny energie a musí se více zaměřit na konkurenceschopnost evropské ekonomiky. Podle serveru EurActiv tak EU průmyslové konkurenceschopnosti přiznává poprvé vyšší prioritu než opatřením proti změně klimatu ve formě snižování emisí skleníkových plynů. Staví se tím na hlavu dosavadní evropské ambiciózní plány na „dekarbonizaci“ ekonomiky, tedy odchod od spalování fosilních paliv, do roku 2050, uvedl server.

Německý poslanec Evropského parlamentu za Svobodné Holger Krahmer označil podle EurActiv tuto změnu přístupu za konec „klimatické hysterie“. „Poprvé budou rostoucí energetické náklady a klesající konkurenceschopnost evropské ekonomiky postaveny nad zjevně nevynutitelné ambice boje proti globální změně klimatu,“ uvedl Krahmer ve svém prohlášení. „Ekonomické a sociální důsledky kolektivní hysterie už nelze ignorovat a vlády EU to v tomto dokumentu přiznávají,“ dodal.