Elektřina na příští rok je rekordně levná, aukce srazily cenu o pětinu

Strategická segmentace umožnila španělské firmě zvýšit počet kampaní za rok

Strategická segmentace umožnila španělské firmě zvýšit počet kampaní za rok

Ještě nikdy se nedala koupit elektřina na rok 2014 tak levně jako teď. Platí to i pro firmy, instituce a domácnosti, které čím dál častěji pro nákup elektřiny a plynu využívají komoditních burz či elektronických aukcí. Od konce loňského roku spadla cena elektřiny dosažená v burzovních aukcích zhruba o dvacet procent.

Poslední aukce na dvou českých komoditních burzách srazily cenu pro konečné spotřebitele pod tisíc korun za megawatthodinu.

Na burzy a do aukcí se díky vidině výrazně levnějšího proudu přesouvají zákazníci, kteří měli v minulosti od svého dodavatele zafixované ceny elektřiny, a byly proto vyšší, než za kolik se elektřina aktuálně obchodovala na burze. „Nově projevili zájem o nákup na burze hlavně zákazníci s nižší spotřebou, což jsou menší firmy, podnikatelé a domácnosti,“ říká předseda burzovní komory burzy KB Profit Ondřej Grohar.

Padající cena elektřiny na burzách pro konečné spotřebitele kopíruje trend na velkoobchodním trhu. Na německé burze EEX, která je určující i pro velkoobchodní cenu proudu v Česku, se megawatthodina za elektřinu v základním zatížení na celý rok 2014 propadla ze 45 na 37,50 eura. Tak nízko se tento kontrakt ještě neobchodoval.

Elektřina zlevňuje kvůli pokračující recesi v Evropě, která snižuje poptávku. Cenu tlačí dolů i vyšší výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů, která se na burze rovněž projevuje nižší poptávkou po produkci konvenčních elektráren.

„V posledních měsících také klesá cena nákladových vstupů německých černouhelných elektráren, které jsou pro stanovení ceny určující. Padá cena černého energetického uhlí a emisních povolenek,“ dodává hlavní analytik společnosti Patria Tomáš Sýkora.

Výhoda podzimních nákupů
Analytici se shodují, že cena elektřiny na rok 2014 bude v příštích měsících stagnovat, nebo půjde ještě mírně dolů. Z toho by mohli profitovat koneční spotřebitelé, kteří zpravidla nakupují až na podzim. „Zajímavější by to mohlo být s cenami na rok 2015. Vývoj po podzimních volbách v Německu a na tamním energetickém trhu může s cenou výrazně zahýbat. Tipoval bych minimálně větší kolísání cen,“ míní analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Černé uhlí na evropské burze v Rotterdamu zlevnilo za poslední půlrok o téměř pětinu hlavně díky levným dovozům z USA, kde černé uhlí z energetiky pomalu vytlačuje levnější břidlicový zemní plyn.

Trendu padajících cen elektřiny se v poslední době chytají i domácnosti. Stále více měst například organizuje elektronické aukce pro své občany, kde o sdruženou dodávku soutěží několik obchodníků s elektrickou energií. Pokud jsou alternativní obchodníci schopni využít aktuálních nízkých cen na burzách, mohou nabídnout také výrazně levnější elektřinu než velcí dodavatelé.

„Ačkoli ceny nyní klesají, princip aukce a její výhodnosti bude platný i v případě, že by velkoobchodní ceny začaly růst, protože díky sdružení velkého objemu může e-aukce vždy nabídnout výrazně nižší ceny, než jsou ceny v daném čase na trhu běžné,“ vysvětluje Alice Mazurková, marketingová manažerka společnosti eCentre, která elektronické aukce pořádá.

Elektronické aukce pro domácnosti: Jsou výhodné?