Havlíček slibuje pomoc domácnostem kvůli zdražování energií, podle Maláčové to není možné

Nedostatek elektřiny

Nedostatek elektřiny Zdroj: ČTK

Karel Havlíček (ANO)
Nedostatek energií
3
Fotogalerie

Asi desetina českých domácností ohrožených energetickou chudobou kvůli růstu cen energií bude mít podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) nárok na jednorázové dávky. O poskytnutí dávky mluvil po jednání tripartity také premiér Andrej Babiš (ANO). Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) to ale není možné a řešení musí navrhnout ministerstvo průmyslu a obchodu. Babiše kvůli tomu Maláčová žádá o svolání schůze vlády. O opatřeních ke zmírnění dopadů dnes dopoledne jednali zástupci ministerstev průmyslu, práce a financí a Energetického regulačního úřadu. Politický náměstek Maláčové Robin Povšík (ČSSD) pak řekl, že ministerstva a Energetický regulační úřad připravují soubor kroků a řešení musí být komplexní.

Kolem 900 tisíc odběratelů energetické skupiny Bohemia Energy, která v polovině října ukončila činnost, si musí hledat nového dodavatele energií. Ukončení činnosti oznámily i další firmy s tisíci odběrateli. Přebírají je pak jiné společnosti, tzv. dodavatelé poslední instance, a řadě lidí kvůli tomu násobně stouply zálohy za energie. Zhruba deset procent domácností, které by kvůli tomu mohly být ohroženy energetickou chudobou, bude mít nárok na tzv. mimořádnou okamžitou pomoc, řekl na dnešním briefingu vicepremiér Havlíček. Týkat by se to podle něj mohlo 400 tisíc až 500 tisíc domácností.

Mimořádná okamžitá pomoc je jednorázová dávka hmotné nouze. Pro přidělení této podpory se podle zákona zkoumá příjem a majetek žadatelů a jejich blízkých i další skutečnosti. Získat ji mohou jen osoby ve vážné tísni. V současné situaci tak podle Maláčové mnoha lidem tato dávka nepomůže. „Dávka mimořádné okamžité pomoci je testovaná na příjem. Pravděpodobně klienty u dodavatelů poslední instance nezasáhne. Musíte doložit, že jste v hmotné nouzi, že nemáte žádné úspory a příjmy. Není to nástroj řešení situace,“ řekla ministryně práce.

Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí?

Video placeholde
• Videohub

„Na základě informací a předběžných dat od ministerstva průmyslu a obchodu a Energetického regulačního úřadu nedisponuje ministerstvo práce a sociálních věcí žádným nástrojem, který by mohl řešit vzniklou situaci, kdy v důsledku přechodu stovek tisíc zákazníků k dodavatelům poslední instance jsou tyto domácnosti nuceny uhradit v extrémně krátkém termínu několikanásobně vyšší zálohy na energie v řádech i desítek tisíc korun,“ sdělilo ministerstvo práce.

Podle ministerstva jsou zálohy za energie u dodavatelů poslední instance stanoveny nestandardně a selhala základní ochrana spotřebitele. Pokud legislativa neumožňuje ochranu při náhlém ukončení smlouvy, měl by být podle úřadu k dispozici garanční fond pro případ pomoci. Podle Havlíčka však ochrana spotřebitele nemohla selhat, neboť je nutné, se chovat podle pravidel v liberálním tržním prostředí Evropské unie. „Stát nemůže vstoupit žádným zákonným prostředkem do trhu tak, že by kontroloval délky nákupů a prodejů, tím spíše pokud klienti prokazují dostatek hotovosti na svých účtech. Co může dělat Energetický regulační úřad a co penalizuje, je agresivní, predátorské chování, to, co nazýváme chování šmejdů,“ dodal.

Ministryně Maláčová dnes řekla médiím, že je nutný koordinovaný postup. Požádala proto premiéra o svolání jednání vlády. Místo dávky mimořádné pomoci vidí Maláčová jako nejlepší řešení vyplacení dotací dodavatelům poslední instance. Díky penězům od státu by pak snížili zálohy. Druhou možností je podle ní návrh odborů na bezúročnou půjčku od státní banky. Třetí variantou by mohly být energošeky pro domácnosti. Havlíček ale stále trvá na tom, že nejlepší řešení je mimořádná dávka. „Jedná se o jasnou a rychlou pomoc. Půjčky dodavatelům poslední instance neřeší situaci odběratelů. Je absurdní, aby stát úvěroval ČEZ, podporu potřebuji domácnosti,“ sdělil.

Ministerstvo průmyslu a ERÚ doporučují, aby lidé co nejrychleji od dodavatelů poslední instance přešli ke standardnímu dodavateli energií. Podle Havlíčka pak budou mít lepší cenu či mohou lépe řešit individuální problémy, například skrze splátkové kalendáře.

Desítky tisíc bývalých klientů Bohemia Energy už mají podepsané smlouvy u nových dodavatelů. Další klienti o nových smlouvách jednají, zjistila ČTK v anketě mezi firmami, které mají statut dodavatele poslední instance. Standardní ceník je pak pro klienty výhodnější i o desítky procent. Jedním z největších dodavatelů poslední instance je společnost ČEZ Prodej. Firma začala po ukončení činnosti Bohemia Energy automaticky dodávat elektřinu 372 tisícům zákazníkům v režimu dodavatele poslední instance. „Standardní ceníky si vybralo už přes 90 tisíc lidí, kteří přešli z režimu dodavatele poslední instance na výhodnější běžné produkty ČEZ,“ řekl dnes mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Společnost E.ON je dodavatelem poslední instance pro téměř 200 tisíc bývalých klientů Bohemia Energy, řekla mluvčí E.ON Martina Slavíková. Firma vytvořila pro tyto klienty speciální stránku http://www.eon.cz/dpi, kde se dozvědí potřebné informace, a rozeslala jim informační dopis. Z režimu dodavatele poslední instance přecházejí na běžné produkty E.ON tisíce zákazníků. „Očekáváme, že toto číslo bude růst ještě rychleji i díky možnosti sjednat si novou smlouvu on-line přímo na našem webu,“ řekl místopředseda představenstva E.ON Energie Jan Zápotočný. Tuto možnost by měli mít klienti v režimu DPI už v následujících dnech, nejpozději do pátku.