Křetínského EP Industries mění akcionářskou strukturu

SOR Libchavy

SOR Libchavy Zdroj: profimedia.cz

SOR Libchavy
SOR Libchavy
3
Fotogalerie

Průmyslový holding EP Industries (EPI) potvrzuje informace o chystané změně své akcionářské struktury. Největším akcionářem firmy bude s podílem 48 procent EPI Holding. 36,16 procenta připadá Romanu Korbačkovi a 15,85 procenta entitě vlastněné skupinou manažerů EPI a EPH.

Právě entita vlastněná manažery EPI a EPH bude mít největší vliv na řízení konglomerátu. EPI Holding, který s podílem 77,5 procenta vlastní Daniel Křetínský a Klára Cetlová držící 22,5 procenta akcií, přejde do pasivnější pozice.

„Tato změna reflektuje skutečnost, že jsem se v posledních letech podílel na řízení EP Industries jen minimálně. Velmi vítám, že kolegové z managementu EPI a EPH, kteří se významně podíleli na budování společnosti do dnešní podoby, využili příležitosti učinit investici do EP Industries a dále se budou věnovat jejímu řízení,“ uvedl Daniel Křetínský, předseda představenstva EP Industries.

Uvedená změna akcionářské struktury podléhá schválení ze strany antimonopolního úřadu.

EP Industries vznikla v roce 2011 vydělením ne­energetických aktiv z holdingu EPH. Do skupiny patří například výrobce autobusů SOR Libchavy, Elektrizace železnic Praha, odpadová společnost AVE a další. Tržby za rok 2017 činily 14,6 miliardy korun, ukazatel zisku před zdaněním a odpisy pak za stejné období dosáhl 2,4 miliardy korun. Firmy skupiny EPI zaměstnávají více než pět tisíc zaměstnanců.