Evropa bude mít nejdražší elektřinu na světě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CEPS

Energeticky náročný evropský průmysl čeká chmurná budoucnost. Od roku 2020 budou evropské firmy platit v celosvětovém srovnání za elektřinu nejvíce. Do roku 2035 rozdíl vůči světu dál naroste, odhaduje Mezinárodní agentura pro energii (MAE).

Megawatthodina elektřiny by měla stát přes 180 dolarů. V Japonsku se bude platit méně než 160 dolarů, ve Spojených státech budou podniky mít elektřinu za necelých 90 dolarů za megawatthodinu.

„Vysoké ceny elektřiny budou problém nejen pro evropský těžký průmysl, ale také pro domácnosti. Důvodem drahé energie budou vysoké ceny zemního plynu v Evropě, vysoké daně, konec jaderné energetiky v některých zemích, které volí dražší alternativy, a pokračující dotace obnovitelným zdrojům,“ řekl deníku E15 Fatih Birol, hlavní ekonom MAE.

Ceny elektrické energieCeny elektrické energie

Těžký průmysl v Evropě včetně českých oceláren či chemiček si už nyní stěžuje, že kvůli drahé elektřině přichází o konkurenceschopnost ve světě. „Jen díky zvyšování energetické efektivity dokázal evropský průmysl zatím přežít. Přesto firmy mohou energii využívat ještě úsporněji. To by měla být jejich odpověď i na budoucí růst cen elektřiny,“ dodává Birol.

V Evropě je konečná cena elektřiny dvakrát vyšší než ve Spojených státech, i když cena silové elektřiny je aktuálně na historických minimech. MAE navíc předpovídá, že cena proudu na burze bude muset na starém kontinentu vzrůst, jinak energetické společnosti nedokážou pokrýt investiční náklady na stavbu nových elektráren.

Elektřina z pouště pro Evropu? Ambiciózní projekt brzdí politika a ekonomická krize