EPH dostal zelenou od britských úřadů, může postavit plynovou elektrárnu v Eggborough

Eggborough

Eggborough Zdroj: profimedia.cz

Britská společnost Eggborough Power Limited z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského dostala od tamního ministerstva energetiky povolení k zahájení stavby nové plynové elektrárny v Eggborough v severním Yorkshiru. Elektrárna vznikne na místě stávající uhelné elektrárny. Informoval o tom web týdeníku Euro. 
 

Nová elektrárna bude podle něj mít výkon až 2500 megawattů (MW) a bude schopná dodávat elektřinu do okolních zhruba dvou milionů domácností. Instalovaný výkon největší české jaderné elektrárny v Temelíně je asi 2000 MW.

Jsme velmi rádi, že nám ministerstvo udělilo souhlas k výstavbě. Eggborough byla významnou součástí britské energetiky posledních čtyřicet let a tento souhlas nám umožňuje, abychom dál pokračovali v plnění klíčové role jak pro lokální ekonomiku, tak při zajištění dodávek elektrické energie na národní úrovni, cituje web Jamese Crankshawa ze společnosti EP UK Investments, která do EPH patří.

Výstavba nové elektrárny má začít v polovině příštího roku, práci při ní dostane 1200 stavebních dělníků. Vybudují mimo jiné podzemní plynovod, který propojí elektrárnu s britskou přenosovou sítí plynu. Stálých pracovních míst po dokončení bude elektrárna poskytovat zhruba sedmdesát. Firma Eggborough Power Limited požádala ministerstvo o povolení ke stavbě na konci května 2017 poté, co se dohodla s místními samosprávami, uvedlo Euro.

Tento měsíc ukončí na místě budoucí elektrárny v Eggborough provoz uhelná elektrárna, která také patří EPH. Web BBC v únoru připomněl, že elektrárna měla být uzavřena už před několika lety, zůstala ale otevřená, protože firma získala vládní kontrakt na poskytnutí záložní energie. Pro příští rok už zdroj kontrakt na poskytování záložní kapacity pro přenosovou síť nezískal.

Čtyři černouhelné bloky disponují celkovou instalovanou kapacitou 2000 MW. Elektrárna má smlouvu na udržování výrobní kapacity do konce letošního září. Bez ní nebude další provoz dávat ekonomický smysl, uvedlo už dříve vedení elektrárny. Demolice proběhne na přelomu 2018 a 2019, dodalo dnes Euro.

EPH je přední středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v ČR, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii a Maďarsku. Křetínský je podle žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem s majetkem 53 miliard korun. Většinovým vlastníkem EPH se stal Křetínský loni, nyní drží 94 procent akcií. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T.

EPH loni vzrostl meziročně čistý zisk o 9,6 procenta na zhruba 22,5 miliardy korun (877 milionů eur). Konsolidované tržby stouply o 21,8 procenta na necelých 154 miliard korun (šest miliard eur). Konsolidovaný zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) pak podle výroční zprávy firmy v roce 2017 činil 46,5 miliardy korun (1,8 miliardy eur).