Firma UJP upustila od plánu na závod na jaderné palivo ve Světlé

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, E15

Závod na výrobu palivových souborů pro jaderné elektrárny ve Světlé nad Sázavou stát nebude. Pražská společnost UJP od tohoto záměru upustila, odradila ji reakce některých obyvatel. Dnes to řekl Jaroslav Macoun, projektový manažer dceřiné UJP Invest, která má tento investiční záměr na starosti. Potvrdil tak dřívější informace České televize.

Vstup stejného investora do Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku minulý rok zastavilo místní referendum. Podle Macouna teď UJP jiné místo pro závod nehledá, přípravy na jeho stavbu jsou zatím zastaveny. Od záměru vstoupit do světelské průmyslové zóny UJP upustila po zkušenostech z veřejné prezentace, která se ve Světlé konala minulý týden, uvedl. Ostře proti záměru se podle manažera firmy postavilo 20 až 30 obyvatel. „Jsme z toho velice zklamaní,“ dodal.

Odpůrci závodu připravovali petici a chtěli sesbírat dost podpisů pro vyvolání místního referenda. Světelský starosta Jan Tourek (KDU-ČSL) považuje ukončení záměru na stavbu závodu za zmařenou šanci. „Mrzí mě, že většina lidí neměla možnost se vyjádřit, jestli to tu chce, nebo nechce,“ uvedl. Referendum podle jeho slov chtělo zastupitelstvu navrhnout i vedení radnice, ale předcházet měla širší debata o projektu.

Ve Světlé nad Sázavou se firma UJP zajímala o novou průmyslovou zónu zabírající deset hektarů, která byla vybudována po krachu tamních skláren Sklo Bohemia. Připravena je od roku 2011, ale žádný investor do ní zatím nevstoupil. Firma UJP by potřebovala osmihektarový pozemek.

V Bystřici nad Pernštejnem se místní referendum ke zvažované stavbě závodu na palivo pro jaderné elektrárny konalo loni na podzim společně s komunálními volbami. Se stavbou souhlasilo 683 voličů, zatímco 2903 obyvatel vznik závodu odmítlo. Hlasovalo 52 procent oprávněných voličů. V Bystřici žije 8400 lidí, Světlá nad Sázavou má kolem 6700 obyvatel.