Francouzská Engie chce prodat uhelnou elektrárnu v Polsku

Elektrárna Polaniec

Elektrárna Polaniec Zdroj: CC BY SA 4.0: Tarniak08 via Wikimedia Commons

Francouzská energetická společnost Engie chce prodat svoji tepelnou elektrárnu u města Polaniec na jihovýchodě Polska. Oznámila to dnes firma, která tak potvrdila spekulace v polském deníku. Ekonomický list Puls Biznesu s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že Engie nabídla k prodeji svoje aktiva v Polsku za 500 milionů eur (13,5 miliardy korun).

Kupce údajně hledá kromě jiného i pro uhelnou elektrárnu u města Polaniec, která je s kapacitou 1800 megawattů jedním z největších výrobců elektrické energie v zemi. Engie plánuje prodat do roku 2018 aktiva v hodnotě zhruba deset miliard eur. Má se tak stát v rámci orientace podniku na plynárenské sítě, obnovitelné zdroje energií a služby v oblasti energetiky.

Výroba elektřiny v uhelných elektrárnách je v Polsku povětšinou ztrátová. Na vině jsou vysoké náklady spojené s emisemi oxidu uhličitého, ale i stárnoucí infrastruktura, která vyžaduje nepřetržité investice. Polské energetické skupiny se ztráty ve výrobě elektřiny snaží vynahradit v jiných činnostech, na příklad v distribuci. Engie ale vlastní distribuční síť nemá. Prodej svého majetku v Polsku zahájil letos také francouzský konkurent Engie, energetická společnost EDF.

Umístění elektrárny

Případný prodej jejich aktiv je výzvou pro konzervativní vládu v Polsku, která vlastní zhruba desetinu instalovaného výkonu v Polsku a jež straní uhlí, napsal Puls Biznesu. Kabinet by na některé ze státem provozovaných energetických skupin jako PGE, Energa nebo Enea tudíž mohl naléhat, aby o prodávaném majetku uvažovaly.

Elektrárna u Polaniece spaluje uhlí z dolu Bogdanka, který ovládá skupina Enea. Mluvčí podniku Enea Slawomir Krenczyk polskému listu řekl, že společnost „neustále analyzuje trh z hlediska možných akvizic“. O možném prodeji majetku Engie bude prý uvažovat. Energa se k věci odmítla vyjádřit. Vyjádření PGE se zatím zjistit nepodařilo, napsal Reuters.