Houdkova Lamela investuje v Sušici 1,5 miliardy do nové továrny

stavba

stavba Zdroj: profimedia.cz

Český výrobce kabelů Lamela Electric vybuduje v Sušici nové výrobní haly za 1,5 miliardy korun. Objekty přijdou na 240 milionů a zbytek půjde do technologie a nákupu pozemku. Závod bude vyrábět kabely, optická vlákna a zpracovávat katodovou měď na kabely,

Ihned po dostavbě, zhruba za rok, firma s ročními tržbami kolem jedné miliardy korun zaměstná až 120 lidí. V Chyších na Karlovarsku bude Lamela nadále zaměstnávat 75 lidí. Stejný počet pracovníků v obchodu má v Praze a v Sušici.

Nová výrobní kapacita, zaměřená hlavně na export do Ruska, vznikne v obřím areálu bývalého Sola. Lamela tam koupila 10,5 hektaru plochy. „Řízení je trochu pozastavené. Od listopadu máme na úřadě žádost o územní rozhodnutí,“ řekl majitel sušické firmy Zdeněk Houdek. Důvodem je, že občanské sdružení My ze Sušice, které nechce, aby se ve stejném areálu stavělo obchodní centrum, napadlo územní plán, což nyní řeší kraj.

Výroba se rozjede příští podzim

Tři měsíce po vydání územního rozhodnutí chce mít podnik stavební povolení a poté do šesti až devíti měsíců mají haly stát. Podle Houdka jde o skupinu hal s plochou 22 tisíc metrů čtverečních, které firma postaví najednou. Předpokládá, že výroba by se mohla rozjet na podzim 2014. Polovinu pozemku si firma nechá pro budoucí rozvoj.

Téměř jeden a čtvrt miliardy korun podnik investuje do technologie. „Nejdražší je výroba optického vlákna, což přijde na zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Jde o dvě tažící věže plus laboratorní zařízení,“ vysvětil Houdek.

Poptávka přichází z Ruska

Zhruba 15 procent produkce podnik vyváží, hlavně na východní trhy. „Jedině ruský trh je nyní schopen absorbovat zboží,“ uvedl Houdek. Právě zvyšující se poptávka po kabelech na ruském trhu je důvodem expanze firmy v Sušici. „Do Ruska můžeme ihned dodávat dvakrát tolik,“ řekl majitel Lamely.

Nová kapacita bude sloužit také pro další budoucí exportní trhy. V Česku jsou hlavními zákazníky velkoobchody, vlastníci rozvodných sítí jako ČEZ a O2, dále Siemens a I & C Energo. Firma produkuje veškeré druhy kabelů, od silových přes sdělovací po optické.

Starosta Sušice Petr Mottl novou továrnu ve městě vítá. Město podle něj stále atraktivnější pro lidi ze širokého okolí včetně Prahy. Problémem ale je, že někteří mladí směřují do větších měst za prací a studiem, protože v Sušici je problém sehnat práci. „Stavební řízení na novou továrnu probíhá. Doufám, že dopadne dobře. Více než stovka kvalifikovaných míst by bylo skvělých,“ dodal.