Japonský Neturen otevřel v Žatci továrnu na kalené dráty. První v Evropě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Berger, Euro

Japonská skupina Neturen dnes otevřela v průmyslové zóně Triangle na Žatecku svoji první továrnu v Evropě. Investice za 450 milionů korun přinese zhruba třicítku pracovních míst. Firma, která kalí ocelové dráty, z nichž se dále vyrábějí pružiny do automobilů, zatím v Žatci zaměstnala 15 lidí.

„Každé pracovní místo v našem regionu je přínosem,“ prohlásil ústecký hejtman Oldřich Bubeníček. Skupina Neturen má 14 dceřiných společností a pět poboček v Asii a severní Americe. Zóna Triangle je její první expanze do Evropy.

„Jedním z důvodů, které jsme při výběru lokality pro umístění našeho výrobního závodu zvažovali, je místní potenciál pracovní síly, zejména mezi studenty,“ vysvětlil výkonný ředitel Neturen Czech Šigeru Mizoguči.

Japonský manažer zároveň potvrdil, že podnik v Žatci do budoucna počítá s 30 zaměstnanci. Ani to však nemusí být konečné číslo, pokud se společnost rozhodne rozšířit výrobu o další segmenty.

Současná výrobní kapacita závodu kompletně vybaveného japonskými technologiemi je 500 tun materiálu na výrobu ocelových pružin. Výchozí surovinu firma odebírá od německé společnosti Saarstahl AG a po indukční úpravě, čímž se zlepší její vlastnosti, ji bude dodávat výrobcům pružin do automobilů v České republice i jinde v Evropě.

Čekání na velkého investora
Průmyslová zóna Triangle vznikla na místě bývalého vojenského letiště, odkud operovaly stíhačky MiG-29 žatecké Tygří letky. Podle devět let starých plánů Ústeckého kraje měla stát 1,3 miliardy korun a nabídnout 13 tisíc pracovních míst. Jenže to se nedaří, aktuálně je tu zaměstnáno jen 900 lidí. Investice do zóny navíc dosáhly už 2,2 miliardy korun, z toho skoro 1,7 miliardy byla státní dotace, zbytek šlo z rozpočtu kraje. V zóně je z celkové plochy 364 ha k dispozici ještě 200 ha pozemků.
Příchod opravdu velkého investora, který v regionu s nejvyšší nezaměstnaností poskytne zhruba tisíc pracovních míst, by měli krajští zastupitelé schválit na středečním mimořádném zasedání. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o jihokorejském výrobci pneumatik Nexen. Nikdo však nechce jméno investora potvrdit. V pátek zónu Triangle navštíví premiér Bohuslav Sobotka.