V zahraničí si pronajmeme terminál na zkapalněný plyn, říká ministr průmyslu Síkela

Jozef Síkela

Jozef Síkela Zdroj: Starostové a nezávislí

Do letošního srpna by Česko mělo mít naplněnou kapacitu zásobníků s plynem tak, aby bylo připravené na topnou sezonu. Ještě letos by si také vláda chtěla pronajmout kapacity v jednom ze zahraničních terminálů na zkapalněný plyn (LNG) a uveden bude také nový úsporný energetický tarif, který má domácnosti motivovat k šetření. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce také založit nového státního obchodníka s energiemi v rámci akciové společnosti stoprocentně vlastněné státem. „Měl by zajišťovat primárně dodávky pro potřeby státu, ať už to bude pro státní hmotné rezervy, či pro tarify, které budou státem podporované,“ řekl v rozhovoru pro E15 ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Jaký je konkrétní harmonogram postupného naplňování zásobníků plynu?

Každý večer si žádám informace o přitékajícím plynu. V těch posledních dnech se ani rychleji plnit nedá. Část toho plynu jde také do spotřeby.

Pokud bychom plnili tím tempem jako v posledních dnech, kdy budeme připraveni na příští topnou sezonu?

Teď plníme zhruba 25 až 30 milionů kubíků denně. Zásobníky mají celkovou kapacitu přibližně 3,35 miliardy krychlových metrů. Aktuálně je v zásobnících více než 1,4 miliardy krychlových metrů, tedy více než 40 procent kapacity. Pokud bychom plnili tak rychle jako dosud, do tří měsíců bychom měli mít kapacitu naplněnou. 

Jak chcete obchodníky s plynem donutit, aby zásobníky plnili takto rychlým tempem?

Obchodníci zaprvé začali plnit dobrovolně, protože věděli, co přijde. Zadruhé jsme připravili aukce. V aukcích soutěžíme kompenzaci za rozdíl mezi současnou a potenciální zimní cenou a omezení v nakládání se zásobami. Omezením v nakládání se zásobami eliminujeme to, že plyn, ačkoliv uskladněný na našem území, pak bude použit někde jinde. Jedná se o plyn, který by měl být použit primárně pro spotřebu v České republice. Zavedeme také režim „use it or lose it“. Ve zkratce budeme požadovat, aby obchodník svou kapacitu naplnil. Pokud se tak nestane, kapacitu si bude moci pronajmout jiný obchodník.

Jak by měl energetické soběstačnosti pomoci státní obchodník s energiemi, kterého chce vláda založit?

Státní obchodník bude moci nakupovat energie přímo u výrobců nebo u těch největších obchodníků. Měl by tedy dosáhnout na výhodnější než klasické tržní ceny. Měl by zajišťovat primárně dodávky pro potřeby státu, ať to bude pro státní hmotné rezervy, či pro tarify, které budou státem podporované. Nechceme odejít od liberalizovaného trhu, ale zároveň chceme mít větší kontrolu jednak nad tím, jak jsou ty skladovací kapacity použity, ale i nad tím, kdo nám ty zdroje energií dodává a za jaké ceny. 

Kdy státní obchodník vznikne? Bude mít formu státního podniku?

Máme tři možnosti: buď založíme novou firmu, nebo použijeme stávající strukturu, akciovou společnost ve vlastnictví státu. Nebo tím pověříme nějakou již existující společnost. Já předpokládám, že se bude jednat o akciovou společnost ve stoprocentním vlastnictví státu.

Nově vzniklou?

To jsem neřekl. Ještě jsem to finální rozhodnutí neučinil. Pro mě je to technický detail. Jde o to nalézt nejrychlejší a nejvýhodnější řešení.

Podívejte se na rozhovor s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou

Video placeholde
Investiční fondy by mohly přijít o výhodu nižšího zdanění, říká Stanjura • Videohub

Plánujete dál posilovat zásoby státních hmotných rezerv?

Je to na stole. Stejně jako ta možnost, že bychom využili kapacity zásobníků v jiných zemích.

V jakých?

V kterékoliv zemi, kde budeme mít kapacitu, kterou budeme schopni technicky přivést k nám, tedy budeme propojeni s plynovodem. A zároveň budeme mít s tou zemí uzavřenou dohodu, že i v případě nějaké krize ta kapacita přiteče k nám. Ideálně se nabízí sousední země.

Kdy by Česko mohlo mít vlastní nebo pronajatý zásobník zkapalněného plynu (LNG)?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!