Kdo provede Volkswagen skandálem? Zřejmě šéf Porsche

Matthias Müller, Porsche

Matthias Müller, Porsche Zdroj: frodo.at

Šéf výrobce luxusních sportovních vozů Porsche Matthias Müller jednou žertem prohlásil, že je příliš starý na to, aby mohl řídit celý Volkswagen. Nyní se však zdá být téměř jisté, že právě on bude ve svých 62 letech pověřen úkolem provést německý koncern největší krizí v jeho historii, píše agentura Reuters.

Müllera podle zdrojů Reuters podporuje většina členů dozorčí rady Volkswagenu, která by ho tak na pátečním zasedání měla jmenovat do funkce generálního ředitele koncernu. Ta se náhle uvolnila po středeční rezignaci Martina Winterkorna, jenž svým odchodem reagoval na přiznání, že firma manipulovala s emisními testy u naftových vozů.

Müller pracuje v různých částech Volkswagenu již od sedmdesátých let minulého století, což představuje jeden z rozhodujících faktorů, díky nimž se stal favoritem na funkci koncernového šéfa. Stejně důležitá je ovšem skutečnost, že má podporu rodin Porschů a Piëchů, které ve Volkswagenu vlastní většinu hlasovacích práv, píše Reuters.

Oblíbenec Piëcha

Müller je považován za oblíbence Ferdinanda Piëcha, který je patriarchou rodin Porschů a Piëchů. Ferdinand Piëch se údajně snažil prosadit Müllera na Winterkornovo místo již dříve, v mocenském boji uvnitř koncernu však neuspěl a koncem dubna rezignoval na funkci předsedy dozorčí rady.

Müller je známý svým uvolněným přístupem. Na autosalonech se například často objevuje v běžném svetru, zatímco jeho kolegové preferují drahé obleky. Nechybějí mu však ambice a Porsche pod jeho vedením dosahuje rekordních prodejů.

„Müller je dobrou volbou, ačkoli může být považován pouze za přechodného generálního ředitele, dokud si další interní kandidáti, jako například šéf značky VW (Herbert) Diess nevyslouží své ostruhy,“ uvedl analytik Arndt Ellinghorst ze společnosti Evercore ISI.