Kraje nakupují elektřinu a plyn většinou na burze

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jonas John CC BY-SA 2.0 Flickr

Devět ze třinácti českých krajů nakupuje elektřinu a plyn na komoditní burze. Úspěchy v těchto tendrech slaví především Centropol, kterému zdatně sekunduje EP Energy Trading. Jako poslední si zatím vybral dodavatele na Českomoravské komoditní burze Kladno Plzeňský kraj. Zakázku za 48 milionů korun získal právě Centropol.

Dnes budou na kladenské burze hledat dodavatele energií Olomoucký a Zlínský kraj. „I letos jsme zvolili nákup na komoditní burze, protože je jednodušší a rychlejší. Můžeme načasovat nákup na období, kdy je na trhu dobrá cena energií, a můžeme také stanovit maximální ceny nakupované energie,“ říká Kamila Navrátilová, mluvčí Krajského úřadu Olomouckého kraje.

I když v krajských zakázkách jde o desítky milionů korun, dodavatelé energií na nich vydělají jen minimálně. Tlak na co nejnižší marže je podle obchodníků v burzovních aukcích obrovský. „Jsou to zajímaví zákazníci jak z pohledu objemu dodávek, tak z pohledu referencí. Je dobré mít v portfoliu tyto klienty,“ říká mluvčí Centropolu Ladislav Šticha. Kromě Plzeňského kraje vyhrála severočeská firma ještě soutěže na dodávky elektřiny pro rok 2015 v Ústeckém, Moravskoslezském a Pardubickém kraji.

EP Energy Trading uspěl letos například v tendru Libereckého kraje na roky 2015 a 2016 na dodavatele elektřiny na hladině vysokého napětí. „V rámci našich dodávek elektřiny a plynu firmám, institucím, veřejné správě a samosprávě se v letošním roce podílí kraje a obce na celkovém objemu přibližně 18 procenty. Kraje a obce jsou pro nás zajímaví zákazníci díky objemům dodávek,“ uvádí Hana Blažková z EP Energy Trading.

Nákup na komoditní burze letos poprvé vyzkoušel Ústecký kraj. Ostatní kraje začaly nakupovat přes burzu už před několika lety. Jednou z výjimek je Jihomoravský kraj, kde výběrové řízení formou elektronické aukce organizuje krajská firma Cezija. „V roce 2013 ušetřil kraj centrálním nákupem na dodávce elektřiny 30,8 milionu korun. U plynu to byla úspora 51,4 milionu korun. Letos ušetří čtyři miliony korun,“ tvrdí mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. Výběrové řízení na dodávky elektřiny od letošního července do příštího června vyhrál E. ON Energie.