Kraken dostal zelenou. Britové investují miliardy liber do ropy u Shetland

Shetlandy

Shetlandy Zdroj: CC BY-SA 2.0: Mike Pennington

Britská vláda povolila rozvoj rozsáhlého ropného ložiska Kraken u souostroví Shetlandy severně od Skotska. Firma EnQuest jako většinový vlastník licence do projektu investuje čtyři miliardy dolarů (zhruba 80 miliard korun), což je v letošním roce největší schválená investice v britské části Severního moře.

Dvě ropná pole ložiska Kraken obsahují podle odhadů 137 miliard barelů ropy. EnQuest zde očekává maximální denní těžbu 50 tisíc barelů. Během výstavby by projekt měl vytvořit 20 tisíc pracovních míst a k provozu po předpokládanou dobu životnosti 25 let zde bude zapotřebí v průměru tisíc lidí.

Vláda poskytne pro rozvoj Krakenu daňové úlevy. „Je to velká investice, která vytvoří pracovní místa a podpoří britskou ekonomiku. Je to rovněž doklad úspěšnosti našeho úsilí o vytvoření konkurenceschopného daňového režimu, s jehož pomocí dostaneme ze Severního moře většinu tamní ropy a plynu,“ uvedl k projektu ministr financí George Osborne.

Kraken leží asi 125 kilometrů východně od Shetland a má 25 vrtů. Těžba na ložisku by měla začít v roce 2016 nebo 2017. EnQuest vlastní 60 procent projektu, zbylé podíly drží také britské Cairn Energy a First Oil.