Křetínský expanduje: za vstup do Stredoslovenské energetiky dá přes 10 miliard

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Jen málo zřejmě zbývá Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) do uzavření dohody s francouzskou společností EDF o koupi 49procentního podílu ve Stredoslovenské energetice za částku asi 400 milionů eur (cca 10,4 miliardy korun). Prodávající EDF to oznámila v tiskové zprávě.

EDF ovládaná francouzskou vládou získala Stredoslovenskou energetiku od slovenské vlády v roce 2002 za 160 milionů eur. Nyní dala společnosti EPH, jejímiž vlastníky jsou finanční skupiny PPF, J&T a podnikatel Daniel Křetínský, přednost před jinými zájemci. Podle slovenských Hospodárských novin jedním z nich byla i skupina Penta.

Podle serveru motejlek.com by se částka vyplacená za distributora elektřiny na středním Slovensku měla pohybovat kolem půl miliardy eur a obchod je „v zásadě upečen“.

Pokud se transakce uskuteční, EPH v krátké době získá podíl v druhém významném energetickém podniku na Slovensku. Začátkem roku EPH koupil 49 procent akcií plynáren SPP, které jsou největším prodejcem plynu v zemi a které zajišťují tranzit ruského plynu přes Slovensko do západní Evropy. EPH koupil podíl v SPP od jeho bývalých zahraničních akcionářů, zároveň získal právo nominovat většinu členů představenstva plynáren.

O odchodu EDF ze SSE se v zemi spekuluje několik měsíců. SSE má na pětimilionovém Slovensku více než 700 tisíc zákazníků. Společnost vstoupila také na trh prodeje plynu coby alternativní dodavatel.