Miliardový obchod. Kazašské vlaky budou pohánět motory ze Škody Electric

Jaromír Šilhánek

Jaromír Šilhánek Zdroj: E15 Michael Tomes

Plzeňská Škoda Electric zahájila výrobu pro americký koncern GE Transportation. Dodá 660 kompletních mechanických pohonů pro 110 lokomotiv, které budou vozit cestující v Kazachstánu. Pro Škodu Electric jde o kontrakt za miliardu korun.

První pohon bude z e Škody Electric vyexpedován v září nebo říjnu a poté začne náročné schvalování podle ruských drážních standardů GOST a norem GE, řekl generální ředitel podniku Jaromír Šilhánek.

„GE požaduje také životnostní zkoušky dílů i celých setů až do úplného zničení motorů,“ uvedl. Testy kompletního pohonu včetně převodovky a dvojkolí potrvají až do dubna 2014.

Podle Šilhánka se nyní v podniku už technicky připravuje výroba a provádějí se audity dodavatelů. Výroba prototypu, který se bude testovat, potrvá zhruba 1,5 měsíce. Největší požadavky má GOST na motory. „Navíc se musí každé dva roky obnovovat certifikace. Dieselelektrické lokomotivy jsou sice pro Kazachstán, ale schvalovány budou dle ruských norem a ruské certifikace,“ řekl. Podle Šilhánka jde o velký i technicky náročný projekt s unikátními požadavky. Stroje musejí být spolehlivé v pásmu teplot od minus 55 do plus 55 stupňů Celsia. Vychází z nákladní lokomotivy, kterou už GE v Kazachstánu provozuje.

Lokomotiva GELokomotiva GEGE, který patří mezi největší světové výrobce lokomotiv pro nákladní dopravu, proniká s novou vývojovou řadou Evolution TM Series i do vývoje a výroby lokomotiv pro osobní dopravu.

První lokomotiva vyjede na kazachstánské železnice v polovině roku 2017. „Půjde o úplně nové šestinápravové stroje GE Transportation,“ uvedl ředitel. Montovat se budou částečně v USA i v Kazachstánu, což je jednak požadavek středoasijské republiky,jednak pro Kazašské státní dráhy (KTZ) výhoda při servisu a údržbě strojů.

Možná je i další spolupráce

Sériové dodávky 660 pohonů začnou na přelomu let 2014 a 2015 a skončí v roce 2018. Šilhánek nevyloučil další spolupráci Škodovky s GE. „Nejdříve si nás vyzkouší a pak se k nám buď vrátí, nebo ne,“ dodal. Kromě podpisu první smlouvy s GE přinesl kontrakt také napojení na bohatý Kazachstán, který hodně investuje do infrastruktury.

Škoda Electric loni utržila 3,3 miliardy korun, meziročně zhruba o desetinu více. Loňský čistý zisk činil 607 milionů Kč. Letos předpokládá podnik tržby téměř čtyři miliardy korun.