Moskva plánuje surovinovou expanzi na východ

Rafinerie Gazpromu v Salavatu

Rafinerie Gazpromu v Salavatu Zdroj: CC BY-SA 3.0: PressGPNS - Wikimedi Commons

Ruské ministerstvo energetického rozvoje zveřejnilo klíčové parametry energetické strategie do roku 2035. Evropa podle ní ztratí postavení nejvýznamnějšího trhu. Předpokládá se, že by se objem exportu do Evropy měl v tomto období snížit o pět procent na ukazatel z roku 2010. Hlavním cílem se má stát asijský trh.

Jeho podíl na exportu ruské ropy a ropných produktů zřejmě vzroste z dvanácti na 31 procent. Export plynu se zvýší ze současných šesti na 31 procent. Celkový podíl asijskopacifického regionu na ruském energetickém exportu dosáhne 28 procent.

Strategie zmiňuje také možnost zásadní reorganizace Gazpromu. Reforma vnitřního trhu s plynem, která se zadrhla na začátku tisíciletí, může být podle deníku Kommersant obnovena. Tehdy se myšlenka rozdělit Gazprom diskutovala za působení současného šéfa Sberbank Germana Grefa v čele ministerstva hospodářského rozvoje. Ředitel plynárenského gigantu Alexej Miller zarazil hlubší reformu tím, že jednotlivé divize společnosti transformoval do dceřiných firem.

Dokument hovoří o možnosti oddělit od hlavního byznysu transportní složku a o následném zrušení regulace velkoobchodních cen plynu. Zatím se však nemluví přímo o tom, že by Gazprom měl předat své plynovody. Deník Kommersant píše o tom, že nová vlna diskuze o rozdělení společnosti přišla poté, co firma zaspala „břidlicovou revoluci“ a narazila na potíže v Evropě způsobené třetím energetickým balíčkem. Mezitím také posílili výrobci jako Rosněfť a Novatek, kteří otevřeně kritizovali neprůzračnou strukturu tarifů na přečerpávání plynu.

„Mezikrokem by mohlo být vyčlenění plynovodů do dceřiné firmy Gazpromu s nezávislým účetnictvím,“ uvedl Ildar Davletšin ze společnosti Renaissance Capital. „Je jasné, že myšlenka rozdělení Gazpromu má mnoho protivníků a zatím na ni nepřišel čas,“ říká zdroj Kommersantu blízký vládě. Taková varianta je možná v střednědobé perspektivě, dodává.