Na trhu je k mání podíl v čínském ropném podniku. Za 17 miliard dolarů

sídlo Sinopecu v Pekingu

sídlo Sinopecu v Pekingu Zdroj: WhisperToMe, Wikimedia

Čínská státní ropná firma China Petroleum & Chemical Corporation, nazývaná také Sinopec, prodá podíl v divizi maloobchodu skupině domácích a zahraničních investorů za 107,1 miliardy jüanů (17,5 miliardy dolarů; zhruba 372,6 miliardy korun). Oznámila to dnes firma. Podle agentury Reuters je to největší privatizace od loňského nástupu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga k moci.

Divize marketingu a distribuce provozuje největší čínskou síť čerpacích stanic s provozovnami na více než 30.000 místech. Patří pod ní i více než 23 tisíc prodejen s potravinami a dalším zbožím, ale také skladovací zařízení a potrubní systémy pro přepravu ropných produktů.

Sinopec prodá 25 investorům dohromady podíl 29,99 procenta v této divizi. Žádný z investorů, kteří působí v řadě odvětví od životního pojištění po výrobu džusů, v ní nebude mít podíl více než 2,8 procenta.

Restrukturalizace státních podniků v Číně

Vláda v Pekingu usiluje o restrukturalizaci státních podniků a přivádí do nich soukromý kapitál a zkušenosti, aby se tak pokusila zlepšit jejich ziskovost a efektivitu.

Předseda Sinopeku Fu Čcheng-jü letos uvedl, že obchod s čerpacími stanicemi je „obrovský zlatý důl“, jehož plný potenciál zatím nikdo nevyužil. Skoro všechny tržby z maloobchodu ve firmě pocházejí z benzínu. Na Západě naopak mohou činnosti nesouvisející s benzínem, třeba mytí aut nebo restaurace, tvořit i více než polovinu zisků benzínky, napsal Reuters.