Němci omezili nákupy aut. Naopak v USA byly prodeje rekordní

Nejnovější verze modelu Porsche 911

Nejnovější verze modelu Porsche 911

Loni poprvé od roku 2010 klesl v Německu počet prodaných aut pod tři miliony. Prodej automobilů na americkém trhu loni naopak rekordně vzrostl na zhruba 15,6 milionu vozů a zaznamenal nejlepší výsledek od roku 2007.

Pokles prodeje osobních aut v Německu se v loňském roce dále zrychlil. V zemi bylo loni nově registrováno 2,95 milionu aut, tedy o 4,2 procenta méně než v roce 2012. Prodej aut tak poprvé od roku 2010 klesl pod tři miliony. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil spolkový úřad pro motorová vozidla KBA. Německo je největším automobilovým trhem v Evropě. V roce 2012 se prodej aut v zemi snížil o 2,9 procenta. Vývoj v Německu odráží problémy v celé Evropě, kde je poptávka po autech nejnižší za téměř dvě desetiletí.

V samotném prosinci se však prodej zvýšil, a to o 5,4 procenta na 215 320 vozů. Oživil tak z listopadového propadu o dvě procenta.

Německo je domovem předních automobilek, jako Volkswagen, Daimler a BMW. Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, si loni udržel pozici jedničky na trhu s podílem 21,8 procenta, i když jeho prodej byl nižší o 4,6 procenta. Pokud by se sečetl prodej všech koncernových značek, dodáhla by skupina Volkswagen více než třetinový podíl na německém trhu.

Prodej osobních aut se loni snížil i ve Francii, a to o 5,7 procenta. naopak ve Španělsku díky vládním subvencím trh oživil a prodej zde vzrostl o 3,3 procenta. V roce 2012 se ale španělský trh propadl o 13,4 procenta. Evropský automobilový trh byl loni pod tlakem negativních dopadů dluhové krize na ekonomiku.

Americký trh láme rekordy

Proti slábnoucí Evropě silně roste americký trh. Tam loni prodej vzrostl o 7,6 procenta na zhruba 15,6 milionu vozů a zaznamenal nejlepší výsledek od roku 2007. V posledním měsíci roku ale nákupy automobilů kvůli sněhovým bouřím v klíčových oblastech Spojených států celkově stagnovaly.

Za prosinec se prodej meziročně zvýšil jen o 0,3 procenta na 1,36 milionu. V celoročním přepočtu to bylo 15,6 milionu, což byl i tak jeden z nejlepších měsíců roku. Automobilky na konci roku zavedly slevy a další nákupní pobídky, aby splnily celoroční plány prodeje.

V listopadu prodej na americkém trhu dosáhl v celoročním přepočtu dokonce 16,4 milionu vozů, což bylo maximum od února 2007. Prosinec bývá sice pro automobilový trh nejlepším měsícem roku, tentokrát ale mělo negativní vliv nepříznivé počasí na severovýchodě USA a to, že kvůli letošnímu pozdnímu Dni díkůvzdání zákazníci část obvykle prosincových nákupů vozů přesunuli do předešlého měsíce.

Prodej automobilů v USA se v roce 2009 v důsledku krize propadl na 10,4 milionu, od té doby ale ročně roste o více než milion vozů. Letos se ale všeobecně čeká zpomalení růstu a někteří analytici podle agentury AP předpovídají přírůstek jen o 400 tisíc vozů.