Německé větrníky posílají do Česka méně proudu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Na severu Německa letos moc nefouká a je to cítit i v Česku. Tok elektřiny přes Čechy a Moravu, což je jedna z hlavních cest, kudy putuje větrná elektřina ze severu na jih Německa, se za letošních prvních osm měsíců propadl o téměř 14 procent. Větrníky v Německu letos vyrobily o 8,3 procenta méně elektřiny než loni, upozorňuje německý výzkumný ústav Frauenhofer.

Menší přetoky německé zelené energie přes Česko by měly znamenat i nižší tok elektřiny zpět do Německa. Jenže letos se k západním sousedům zatím vyvezlo o pětinu elektřiny více než loni. „S ohledem na vzájemné provázanosti energetických trhů se obvykle nedá určit pouze jediný důvod, který vede ke změně chování jejich účastníků. Díky velkému množství obnovitelných zdrojů energie v soustavách hrají významnou roli rovněž klimatické podmínky,“ snaží se najít příčiny výkyvů Jiří Strnad, ředitel sekce Zahraniční spolupráce a podpory obchodu ČEPS.

Vysvětlení může ležet i mimo Česko. „V minulosti se stávalo, že když měly francouzské jaderné elektrárny problémy s chlazením, snižoval se export francouzské elektřiny do Německa. To pak představovalo příležitost pro české obchodníky, aby tam elektřinu dodali,“ nabízí jedno z vysvětlení Jiří Gavor, partner poradenské společnosti ENA.

Statistiky evropského sdružení provozovatelů přenosových sítí ENTSO-E ukazují, že v lednu až dubnu francouzský export do Německa meziročně výrazně poklesl. Naopak vývoz z Česka ve stejných měsících nabral na obrátkách. Jakmile Francie v létě opět vývoz do Německa posílila, pohyb elektronů přes česko-německou hranici klesl. Za prvních osm letošních měsíců klesl v Česku objem obchodu s elektřinou meziročně o devět procent.

Dovoz a vývoz elektřiny z ČeskaDovoz a vývoz elektřiny z Česka | E15

Celková čísla kromě Německa hodně ovlivnilo také Slovensko. Přes východního souseda se tradičně dostávala elektrická energie ze západní Evropy a z Česka na Balkán, který trpí dlouhodobým nedostatkem vlastních výrobních kapacit. V letošním roce však tok elektrické energie přes česko-slovenskou hranici spadl o 42 procent. V minulosti se hovořilo o záměrech české elektrárenské společnosti ČEZ na tyto trhy elektrickou energii vyvážet.

„ČEZ se primárně vývozem elektřiny nezabývá. Jako výrobce svou produkci umisťuje na burzu, kde ji může koupit více než padesát registrovaných obchodníků. Kam ji pak prodají, to už nesledujeme,“ vysvětluje Barbora Půlpánová, mluvčí skupiny ČEZ.

Odborníci na energetiku se domnívají, že elektřinu na Balkán mohou v letošním roce dodávat západoevropští obchodníci alternativními cestami. Jedna z nich vede z Německa přes Rakousko.

Petr Choulík: Pokles cen elektřiny nás vrátí na německý trh