Německo topí více obnovitelnými zdroji, posilují také teplárny

Teplárna a elektrárna ve Wolfsburgu

Teplárna a elektrárna ve Wolfsburgu Zdroj: E15 - Michal Nosek

Přeměna energetiky v Německu dorazila i do výroby tepla. Výrazně například klesá podíl topného oleje ve vytápění domácností. Razantní nástup naopak zažívají dodávky tepla z tepláren a obnovitelné zdroje. Nejlépe je to vidět na nově stavěných domech a bytech.

Největší podíl na vytápění nového bydlení si pořád drží zemní plyn. Jenže zatímco v roce 2004 mělo plynové kotle zhruba 70 procent nově postavených bytů a domů, loni to byla už jen polovina. Naopak každé páté nové obydlí je vybaveno tepelnými čerpadly, která získávají teplo z okolního vzduchu nebo ze země. Na dálkové dodávky tepla se loni připojilo 21,5 procenta nových domů a bytů. Přibližně 6 procent nového bydlení používá dřevěné pelety.

Přitom ještě před deseti lety každý desátý nový dům nebo byt topil topným olejem. Ten je na ústupu i u stávající zástavby. Dnes v Německu topí naftou zhruba každá čtvrtá domácnost. Před dvaceti lety byl tento podíl 34 procent.

Způsoby vytápění domácností v NěmeckuZpůsoby vytápění domácností v Německu | AG Energiebilanz

Nástup tepelných čerpadel je zatím patrný hlavně u novostaveb. Před deseti lety se montovala do tří procent staveb, loni to bylo 19,8 procenta. Při pohledu na všechna obydlí je však podíl tepelných čerpadel zatím minimální. Navzdory boomu z posledních let je používá jen 1,5 procenta z 38,4 milionu německých bytů a domů.

Dálkovým vytápěním je dnes zásobováno 13,5 procenta německých domácností. Za posledních deset let se tento podíl zvýšil o jeden procentní bod. Další rozvoj tepláren však patří k prioritám spolkové vlády. Především kvůli omezování emisí skleníkových plynů nyní vláda plánuje zvýšit podporu kombinované výroby elektřiny a tepla.

Dotace získají také domácnosti, které se chtějí zbavit starého kotle. Pokud ho vymění za nový účinnější zdroj na plyn, dostanou od státu příspěvek ve výši deset procent nákladů na tuto investici. Na pořízení tepelného čerpadla navíc Němci mohou získat dotaci 4500 eur a na biomasový kotel 3500 eur. Dotaci ve výši minimálně 2000 eur vyplácí stát také na pořízení tepelných slunečních kolektorů.