Nová Škoda Octavia se už vyrábí v Indii

Předseda představenstva Škoda Auto Winfried Vahland pózuje u vozu Škoda Octavia

Předseda představenstva Škoda Auto Winfried Vahland pózuje u vozu Škoda Octavia Zdroj: ctk

Česká automobilka Škoda Auto dnes zahájila v indickém závodě Aurangabad výrobu nejnovější Octavie. Na indický trh chce třetí generaci svého nejúspěšnějšího modelu uvést letos na podzim.

Škoda chce do roku 2018 vyrábět minimálně 1,5 milionu aut ročně. Indii považuje za jeden z nejdůležitějších růstových trhů. Loni tam největší tuzemská automobilka meziročně zvýšila dodávky aut o 14,2 procenta na více než 30 tisíc aut. Automobilka na tomto trhu prodala téměř 45 tisíc aut první generace modelu Octavia. Celkem od roku 2001 do letošního července v Indii prodala přes 178 tisíc aut.

„Výroba nového modelu Škoda Octavia se nyní rozjíždí i na jednom z růstových trhů. Náš nejdůležitější model je i na indickém trhu motorem růstu značky Škoda,“ uvedl předseda představenstva Škody Winfried Vahland. V indickém závodě Aurangabad česká automobilka vyrábí také modely Superb, Yeti a Laura.

Provozní zisk české automobilky Škoda Auto se v prvním pololetí snížil na 243 milionů eur, tedy zhruba 6,3 miliardy Kč. Loni činil 449 milionů eur. Meziroční propad o 46 procent podle firmy způsobil nižší prodej, nejistá situace na evropských trzích, ale také vývoj směnných kurzů a vysoké náklady na nové produkty. Automobilka letos představila nebo představí osm nových nebo přepracovaných vozů.