NWR našla kupce pro koksovny, za 2,5 miliardy je získá český Metalimex

uhlí

uhlí Zdroj: newworldresources.eu

Ostravsko-karvinské koksovny OKK, které patří zadlužené těžařské firmě NWR, koupí za 95 milionů eur (zhruba 2,44 miliardy korun) tuzemská skupina Metalimex. NWR prodejem reaguje na měnící se tržní podmínky.

„Členové představenstva NWR jsou přesvědčeni, že prodej OKK je významným krokem na cestě k efektivnější, štíhlejší a flexibilnější těžební činnosti,“ uvedl předseda představenstva NWR Gareth Penny. NWR hodlá čistý výtěžek reinvestovat do své základní činnosti do 12 měsíců od realizace obchodu.

Transakci musí ještě na valné hromadě schválit akcionáři. Zabývat se jí budou i příslušné orgány na ochranu hospodářské soutěže a regulační úřady. Podnik předpokládá, že prodej dokončí do poloviny prosince.

OKK tvoří v rámci skupiny NWR samostatný segment s nezávislým vedením, pracuje v nich 732 zaměstnanců. V současné době provozují jediné zařízení v Ostravě - Koksovnu Svoboda, která má čtyři koksárenské baterie.

Metalimex je česká společnost obchodující s hliníkovými plechy, mědí, ocelí, železnou rudou, uhlím a dalšími komoditami ve střední Evropě. Jejím jediným akcionářem je firma MTX CZ, kterou ovládá miliardář a bývalý spolumajitel důlní OKD Petr Otava. Firma MTX CZ kromě Metalimexu ovládá ještě společnosti Al Invest Břidličná, Coal Mill a Měď Povrly. Tržby Metalimexu loni přesáhly 13 miliard korun a zisk činil 230,7 milionu. K poslednímu dni loňského roku měla 77 zaměstnanců.

Vývoj akcií NWR na pražské burze:Graf 27. 9. 2013.Graf 27. 9. 2013. | vagaday@mf.cz

NWR se také chystá uzavřít ztrátový Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, protože ho výhledově nepovažuje za konkurenceschopný. Plány v minulých dnech a týdnech vyvolaly velké protesty horníků a nesouhlasné reakce řady politiků.

Společnost NWR sužují obrovské dluhy a propad celého průmyslu. Ceny uhlí na světových trzích v posledních měsících výrazně klesly, což těžební firmy vede k omezování produkce. Mezi řadou úsporných opatření, jež vyhlásila, je redukce stavů i snižování mezd smluvních zaměstnanců.

NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin investiční skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.