Obama zavádí převratné normy pro elektrárny, chce snížit emise o 30 procent

Uhelná elektrárna Navajo

Uhelná elektrárna Navajo Zdroj: CC BY-SA 3.0: Wolfgang Moroder

Ambiciózní plán amerického prezidenta Baracka Obamy počítá s radikálním snížením emisí při výrobě elektřiny. Velké změny nečekají jen americkou energetiku, ale signalizují i novou šanci pro globální jednání o ochraně klimatu.

Americký úřad pro ochranu životního prostředí EPA představil nová pravidla pro provoz elektráren. Elektrárny budou muset do roku 2030 snížit emise oxidu uhličitého o 30 procent oproti úrovni z roku 2005.

Obamův plán je vůbec prvním pokusem kteréhokoli amerického prezidenta o omezení emisí v energetice. Představuje také riskantní politický tah. Proti se totiž zřejmě postaví nejen provozovatelé elektráren, ale i konzervativní občanská hnutí či republikáni v Kongresu.

Plán také ihned vyvolal kritiku. Například podle Chamber of Commerce, největšího podnikatelského svazu v zemi, ekonomika kvůli Obamovu plánu přijde o 51 miliard dolarů a o práci připraví 224 tisíc lidí. Podle republikánu, těžařů uhlí a provozovatelů některých elektráren EPA překračuje své pravomoci, zvažují proto právní kroky.

Americký prezident se původně pokoušel v Kongresu prosadit zákon pro boj s klimatickými změnami. Narazil ale na jednotný odpor republikánů, kteří odmítli snižování uhlíkových emisí, přičemž mnozí teorie o vlivu člověka na změny klimatu zcela odmítají. Obama se proto rozhodl využít svých pravomocí opřít se o nedávný verdikt Nejvyššího soudu a prosadit omezení emisí jinou cestou.

Elektrárny už část nařízení plní

Během svého pravidelného rozhlasového projevu Obama v sobotu uvedl, že USA se pro omezení uhlíkových emisí měly rozhodnout už dříve, stejně jako to EPA po léta činí v případě arzénu či rtuti. „Nyní neexistuje žádný národní limit na množství uhlíkových emisí, které mohou elektrárny vypouštět do vzduchu, který dýcháme,“ uvedl. „Není to rozumné, není to bezpečné a nedává to smysl,“ dodal.

Energetický mix v USA (2013)Energetický mix v USA (2013)Energetický mix v USA (2013) | EIA - Wikimedia Commons

Emise z jaderných elektráren v USA od roku 2005 klesaly kvůli poklesu ekonomiky a přechodu výrobců z uhlí na levnější plyn. Loni a v prvních měsících letošního roku byly ale uhlíkové emise opět na vzestupu. Podle analýzy agentury Bloomberg přesto elektrárny od roku 2005 splnily třetinu stanoveného cíle.

Plán poškodí ekonomiku, brání se republikáni

Elektrárny jsou světově největším zdrojem uhlíkových emisí. Na jejich produkci se podílejí téměř ze 40 procent. Nová pravidla se dotknou asi 1600 amerických elektráren, z nichž asi 600 spaluje uhlí. Některé z nich jsou starší než 50 let a právě ty budou míst s novými podmínkami největší potíže.

EPA stanoví každému ze států individuální limity zohledňující jejich energetický mix. Státy si pak budou moci vybrat z několika cest, jak snížení emisí dosáhnou. Nabízí se přechod ze spalování uhlí na zemní plyn, vytvoření trhu s emisními povolenkami, posílení výroby z obnovitelných zdrojů či pobídky pro odběratele, kteří zavedou úsporné technologie.