Obchodníci slibují levnější proud

Eektrárenská společnost ČEZ začala kopírovat strategii alternativních dodavatelů energií. Část z nich slibuje nižší ceny proti běžné produktové nabídce ČEZ a dalších dominantních hráčů. Proti svým běžným produktům se nyní vymezil i lídr trhu. S novým tarifním programem Garant slibuje zákazníkům, že příští rok budou mít silovou elektřinu o 10 procent levnější než ti, kteří letos používají standardní produkt Comfort. V roce 2016 budou mít klienti Garantu jistotu, že jim cena elektřiny nevzroste

„Když bude naopak cena silové elektřiny klesat, bude klesat cena i našim zákazníkům,“ říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Alternativní dodavatelé zatím ceníky na příští rok připravují. „V roce 2015 budeme i nadále nabízet ceny nižší, než mají dominantní dodavatelé. O kolik to bude, zatím ještě propočítáváme. Zvažujeme také určité bonusové zvýhodnění zákazníků se smlouvou na dobu určitou,“ říká Ladislav Šticha, mluvčí Centropolu.

„Současná situace zaručuje v příštím roce stagnaci cen, či jejich mírný pokles,“ tvrdí Alžběta Šťastná, mluvčí alternativní jedničky na trhu Bohemia Energy. Ta v produktu Garance zaručuje, že zákazníci dostanou lepší ceny než například klienti ČEZ s programem Comfort. Stejným způsobem slibuje úsporu i RWE s produktem Optimal.„Připravujeme program, kde si zákazníci budou moci současné velmi nízké ceny elektřiny zafixovat.

Na letošek za 1053, na příští rok i za méně než 900

I přes nový produkt největšího dodavatele budeme schopni nabídnout zákazníkům výhodnější ceny,“ věří Svetozar Pokorný, obchodní ředitel středně velkého dodavatele Armex Energy.

Nabídnout levnější elektřinu na příští rok není pro ČEZ a další dodavatele zase až tak složité. Loni kupovali elektřinu na rok 2014 za zhruba 1053 korun za megawatthodinu. Na příští rok se dá nyní nakoupit po jednotlivých kvartálech i za méně než 900 korun za megawatthodinu.