Úspěch minoritářů ČEZ. Legislativní rada vládě nedoporučila část novely, která je měla obejít

Na programu jednání Legislativní rady vlády se totiž octl materiál, který má podle hlasů minoritních akcionářů potenciál změnit poměr sil při rozhodování o případném rozdělení polostátní energetiky ve prospěch majoritního akcionáře, tedy státu.

Na programu jednání Legislativní rady vlády se totiž octl materiál, který má podle hlasů minoritních akcionářů potenciál změnit poměr sil při rozhodování o případném rozdělení polostátní energetiky ve prospěch majoritního akcionáře, tedy státu. Zdroj: Profimedia.cz

Minoritní akcionáři skupiny ČEZ uprostřed týdne zpozorněli. Na programu jednání Legislativní rady vlády se totiž ocitl materiál, který má podle hlasů minoritních akcionářů potenciál změnit poměr sil při rozhodování o případném rozdělení polostátní energetiky ve prospěch majoritního akcionáře, tedy státu. Ten by mohl získat schopnost protlačit svůj scénář budoucnosti firmy s menším potřebným podílem akcionářů než doposud. Legislativní rada nicméně přijetí potenciálně kontroverzní pasáže vládě nedoporučila. 

O projednávání legislativní změny ve čtvrtek na Twitteru informoval člen Legislativní rady vlády Petr Bezouška. Podle něho návrh obecně upravoval podmínky pro rozdělování firem se státní majoritou a veřejně obchodovatelnými akciemi takové společnosti s tím, že firma je součástí kritické infrastruktury státu.

„Ke schválení rozdělení firmy má nově stačit 85 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě, přičemž usnášeníschopná by byla i v případě, jsou-li přítomni akcionáři vlastnící akcie, jejichž jmenovitá hodnota přesahuje dvě třetiny základního kapitálu firmy,“ uvedl Bezouška na sociální síti. Doposud byl potřebný devadesátiprocentní podíl. 

„Primárně jde o transpozici evropské směrnice. Zmíněné ustanovení s touto transpozicí nesouvisí, ale součástí novely zákona je. Zatímco k transpozici evropské směrnice rada neměla žádné vážnější výhrady a vládě ji doporučila k přijetí, u zmíněné pasáže výhrady měla a vládě přijetí této pasáže nedoporučila,“ uvedl pro deník E15 šéf Legislativní rady vlády Michal Šalomoun. 

Akcie ČEZ ve čtvrtek po obědě posilovaly o necelá dvě procenta, tedy dvakrát více než pražská burza jako celek. Podle analytiků může jít o sílící sázky na státní odkup akcií. „Legislativní úprava by mohla státu fakticky umožnit, aby sám sobě schválil rozdělení firmy bez souhlasu minoritních akcionářů,“ uvádí analytik J&T Banky Milan Lávička.

Pro cenu akcie je podle něj důležité, že jednání legislativní rady vlády odráží záměr vlády rozhodnout o budoucnosti ČEZ relativně rychle. „Předchozí vyjádření členů vlády naznačují, že by do poloviny letošního roku mohlo být o budoucnosti energetiky jasněji. Sázka investorů na případnou prémii k současné tržní ceně je také zřejmě důvodem růstu akcií z posledních dní. V případě francouzské EDF činila tato prémie více než čtyřicet procent vůči ceně, za kterou se akcie obchodovaly bezprostředně před oznámením nabídky odkupu,“ dodává Lávička.

Projednávání návrhu kritizoval na Twitteru i zástupce minoritních akcionářů Michal Šnobr. „Konkrétní podoba podrazu vlády Petra Fialy na miniroty ČEZ je asi na světě,“ vzkázal na sítích. Podle něho návrh odporuje unijním pravidlům a jde o účelový zásah do soukromých práv akcionářů. „Francie řeší totéž a ani je nenapadlo měnit 90procentní hranici,“ odkazuje Šnobr na dosavadní právní úpravu počítající s 90 procenty potřebných akcionářských hlasů. 

Podle Šnobra jde o účelovou změnu zákona o přeměnách. „Má se týkat jen ČEZ, ač to není řečeno exaktně. Ke schválení změn by nepotřebovali 90 procent všech akcionářů, ale jen 85 procent přítomných akcionářů. To v reáliích valné hromady ČEZ znamená, že 70procentní podíl státu by měl stačit,“ dodává Šnobr.