Platby za zelenou energii omezí strop

Zelená energie trpí nestálostí výkonu. (Foto: Profimedia)

Zelená energie trpí nestálostí výkonu. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Růst příspěvků na obnovitelné zdroje energie (OZE), který platí v cenách elektřiny firmy a domácnosti, se zastaví. Slíbil to premiér Petr Nečas. Do zákona o podporovaných zdrojích energie vláda vloží maximální částku, kterou příspěvek nebude moci překročit. Teď se platí 583 korun za spotřebovanou megawatthodinu. Zbytek z nákladů na podporu OZE podle Nečase doplatí stát ze státního rozpočtu. Už letos přitom stát na krytí podpory vydá z rozpočtu 11,7 miliardy korun.

Vláda tím částečně vychází vstříc průmyslovým firmám, které si stěžují, že kvůli vysokým příspěvkům na OZE přestávají být konkurenceschopné na zahraničních trzích. Nečas navrhuje, aby se strop měnil po pěti letech. Částku, na níž se příspěvek zastaví, ale zatím neuvedl. Kdyby příští rok zůstal na letošní úrovni, stálo by to státní rozpočet podle odhadu expertů zhruba 15 miliard korun, tedy o tři miliardy více než letos.

„Zastropování je přijatelné, ale potřebujeme něco udělat rychle už letos. Chceme, aby od 1. srpna klesl příspěvek na OZE na loňskou částku 419 korun za megawatthodinu. Je nám jedno, jestli to bude jen pro firmy nebo plošně pro všechny spotřebitele,“ řekl deníku E15 Jaroslav Hanák, prezident Svazu dopravy a průmyslu. Ve druhé polovině roku se očekává, že se ekonomika začne stavět na nohy a snížení zátěže by firmám podle Hanáka s oživením pomohlo.

Rozdělení výše příspěvku pro firmy a pro domácnosti naráží na odpor Energetického regulačního úřadu. Jedinou nadějí pro firmy je proto ministerstvo financí. Jeho šéf Miroslav Kalousek (TOP 09) už loni připustil, že když se bude státní rozpočet letos vyvíjet dobře, mohl by další peníze na krytí podpory OZE uvolnit.

„Případné vyčlenění finančních prostředků státního rozpočtu na pokrytí vícenákladů podpory OZE je odvislé od vývoje za první pololetí 2013. Zatím proto není možné se k němu věrohodně vyjádřit,“ tvrdí mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.
Pokud by měl příspěvek na OZE pro všechny spotřebitele klesnout na průmyslem požadovaných 419 korun, musel by Kalousek z rozpočtu vytáhnout zhruba čtyři miliardy korun. Podle zdrojů z ministerstva financí je však uvolnění takové částky nereálné.

Vláda chce snížit i ceny za distribuci

Kromě příspěvků na obnovitelné zdroje má podle premiéra Petra Nečase klesnout i cena za distribuci elektřiny a plynu. Podpořil Energetický regulační úřad v nynější snaze změnit regulaci v plynárenství. „Podobný krok musí rovněž přijít v oblasti distribuce elektřiny, kde je prostor pro snížení cen asi ještě větší,“ tvrdí premiér. Největší hráči na trhu s plynem se ovšem snahám ERÚ brání. Z vyjádření některých distributorů elektřiny se dá usuzovat, že na podobný odpor narazí ERÚ i v elektřině.