Polský plán: plyn mít z 80 procent z domácích zdrojů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Polsko chce investicemi do rozvoje břidlicových a dalších běžných i nekonvenčních ložisek plynu snížit svou závislost na dovozu plynu na zhruba pětinu z nynějších dvou třetin. Uvedl to polský ministr státního pokladu Mikolaj Budzanowski. Potřebné investice zajistí domácí a zahraniční společnosti, které mají licence na průzkum.

„Naším konkrétním cílem je rumunský model, kde 80 procent plynu pochází z vlastních zdrojů a 20 procent z dovozu,“ řekl ministr na semináři ve Varšavě. Termín splnění stanoveného cíle neupřesnil. „Řeč je o běžném plynu, břidlicovém plynu, ale například i o plynu uloženém v pískovcích,“ dodal.

Polsko je v Evropě co do rozvoje slibných ložisek plynu z břidlicových hornin nejdál. Vláda udělila prospektorům 111 licencí na průzkum a očekává, že by se s těžbou mohlo začít na přelomu let 2014 a 2015.

Premiér Donald Tusk minulý měsíc předpověděl, že polské společnosti budou do průzkumu břidlicového plynu investovat do roku 2016 pět miliard zlotých (30 miliard korun) a zahraniční firmy dalších 50 miliard zlotých.

Polská vláda už pro rok 2015 stanovila nové daně z těžby zemního plynu a ropy. Varšava tím chce vytvořit stabilní a předvídatelné investiční prostředí pro rozvoj potenciálně rozsáhlých zdrojů plynu, aby přitáhla do odvětví zahraniční investory a omezila závislost země na dovozu suroviny z Ruska.

V Polsku ale zaznívají i hlasy, že odhady zásob břidlicového plynu v zemi jsou nadhodnocené. Například podle bývalého polského levicového premiéra, teď nezávislého senátora Włodzimierze Cimoszewicze vycházejí impozantní americké odhady polských nalezišť z chybné zprávy „polských služeb“. Čtěte o tom více:

Čína chce napodobit USA, Česko je zatím s průzkumy opatrné

Kde už se boom břidlicového plynu naplno v praxi projevil, jsou Spojené státy. Ty se během několika let díky nekonvenčním nalezištím staly z dovozce plynu jeho vývozcem a předním producentem světa. USA se chce přiblížit i Čína, která bude poskytovat investorům do průzkumu a těžby břidlicového plynu subvence.

Předpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světěPředpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světěPředpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světě|EIA

V Česku si zatím břidlicový plyn klestí cestu velmi pomalu. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) navrhnul moratorium, které má vytvořit čas pro upravení zákonů, aby obsahovaly jasná pravidla pro používání současných průzkumných technologií. Dodal k tomu ale jasně, že to podle něj neznamená „zákaz na vždy“.

Do konce příštího roku chce vypracovat analýzu o dopadech používaných metod průzkumu. Využít chce i zkušenosti ze sousedního Polska. Do pololetí příštího roku by měly být pak hotovy návrhy novel geologického či horního zákona, které mají pravidla upravit.