Zbrojovka Colt CZ vykázala rekordní výnosy, pokles na americkém trhu nahradila armádními zakázkami

Výroba zraní v Colt CZ Group

Výroba zraní v Colt CZ Group Zdroj: Colt CZ Group SE

Výroba zraní v Colt CZ Group
2
Fotogalerie

Především kvůli vyššímu prodeji zbraní a konsolidaci výnosů mohl holding Colt CZ Group SE představit velmi dobré výsledky za uplynulý rok. Společnost loni vykázala rekordní výnosy téměř 14,6 miliardy korun, které meziročně vzrostly o 36,5 procenta. Čistý zisk zbrojařské skupiny za loňský rok po zdanění přesáhl dvě miliardy korun, nárůst ve srovnání s rokem 2021 činil 167,5 procenta. Společnost dále informovala, že její představenstvo navrhne zvýšit dividendu na 30 korun na akcii. 

Holding uvedl, že se mu v loňském roce dařilo také v počtu prodaných zbraní. Jejich celkový počet činí 693 391, což je meziroční nárůst o 10,5 procenta. Krátké palné zbraně byly zastoupeny z více než 58 procent, dlouhé palné zbraně téměř ze 42 procent.

Generální ředitel a předseda představenstva Jan Drahota ke zveřejněným výsledkům uvedl, že potvrdily správnost rozhodnutí společnosti Colt CZ směřovat k vyrovnanému poměru mezi prodeji zákazníkům z řad ozbrojených složek a zákazníkům na komerčních trzích.

„Poměrně výrazný pokles amerického komerčního trhu jsme dokázali nahradit prodeji našich výrobků zejména armádním zákazníkům. I nadále budeme usilovat o posílení naší pozice v tomto segmentu, ve kterém došlo ke skokovému nárůstu obchodního potenciálu vzhledem ke zhoršené bezpečnostní situaci v celém světě,“ řekl Drahota.

VIDEO: Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?

Video placeholde
• Videohub

Holding v loňském roce také dokončil nákup zbylých 75 procent podílu ve švédské dceřiné společnosti Spuhr i Dalby AB. Čtvrtinový podíl ve švédské firmě získal holding v roce 2020. Společnost Spuhr i Dalby AB vyrábí optické příslušenství pro střelné zbraně, sídlí ve švédském Löddeköpinge.

Stěžejní jsou pro holding trhy v Severní Americe, Asii a v Evropě, přičemž na celkových loňských výnosech Coltu CZ se ze 47,9 procenta podílely výnosy v USA. Podíl České republiky byl 13,2 procenta a Kanady 12,2 procenta.

Colt CZ je předním světovým výrobcem ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a pro další komerční využití. Své produkty prodává především pod značkami Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, CZ-USA, Dan Wesson, Spuhr a 4M Systems. Sídlí v Česku a své výrobní kapacity má zde, v USA, Kanadě, Německu a ve Švédsku. Ze 76,9 procenta je vlastněna holdingem Česká zbrojovka Partners SE, zbytek tvoří veřejně obchodované akcie.