Povědomí o moderní energetice můžete načerpat i v Číně, vzkazují solárníci Zemanovi po jeho projevu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman před hlasováním o důvěře vlády ve svém proslovu uvedl, že Česko vyhazuje 48 miliard ročně na podporu obnovitelných zdrojů. Dle jeho slov je třeba bojovat například s takzvaným překompenzováním. Podle zástupců Solární asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost byl však již problém překompenzace vyřešen v minulosti a prezidentův přístup k energetice vnímají v protikladu s moderními trendy.

Evropská komise již koncem roku 2016 potvrdila, že je podpora v souladu s unijním právem a podpoří cíle EU v oblasti energetiky a klimatu, a to aniž by došlo k nepřiměřenému narušení hospodářské soutěže, míní zástupci zmíněných organizací.

Podle ředitelky Solární asociace Veroniky Hamáčkové nemají pověry o nadměrných ziscích solárních elektráren reálný základ. Za posledních několik let došlo k celé řadě retroaktivních opatření. Například byl solární odvod prodloužený ze tří let na celých 20 let podpory. Byly také zavedeny recyklační poplatky v nesmyslně vysoké výši, které negativně zasáhly do zákonem garantované návratnosti projektů solárních elektráren. Přiměřenost nastavené podpory také po několikaletém zkoumání potvrdila notifikací kontrola Evropské komise,” řekla Hamáčková.

Zeman ve svém projevu zkritizoval moderní obnovitelné zdroje i výši podpory, která na ně jde. „Je to samozřejmě chyba minulých vlád a minulých parlamentů a tehdejšího zeleného šílenství,” konstatoval.

„Část projevu Miloše Zemana věnovaná energetice je zarážející také kontrastem mezi nekritickou podporou jaderné energetiky a kritikou moderních obnovitelných zdrojů. Expertní odhady přitom uvádí, že by spotřebitelé elektřiny zaplatili za výstavbu nových reaktorů mnohonásobně více než za současnou podporu obnovitelných zdrojů. Obnovitelné zdroje pomáhají vytvářet nová pracovní místa a posilují ekonomiku v Číně, Indii, USA nebo Chile. Všude tam může Miloš Zeman načerpat inspiraci o moderní energetice," dodal Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Zeman navíc argumentoval v souvislosti s cílem Evropské unie zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů, že v Česku nejsou ani alpské řeky, ani severoněmecké pobřeží se silnými větry. Takže po úspěchu naší diplomacie v oblasti migračních kvót očekávám další úspěch v souboji s podle mého názoru nesmyslně vysokým podílem dotovaných, zejména solárních zdrojů. Solární zdroje jsou nestabilní kvůli počasí, takže musí být díky této volatilitě zálohovány, a přitom ta zálohovaná kapacita není pochopitelně zcela využívána. Je to prostě plýtvání našimi zdroji," řekl prezident.