Průmyslové koncerny se spojují, chtějí výkonnější baterie pro elektromobily

Toyota Prius jako elektromobil (ilustrační foto)

Toyota Prius jako elektromobil (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Světové průmyslové koncerny Bosch, GS Yuasa a Mitsubishi se dohodly na vzniku společného podniku v Německu. Cílem má být vývoj výkonnějších lithium-intových baterií. Společnosti tak reagují na vyšší potřebu trvanlivějších baterií, například do elektromobilů.

Nová společnost koncernů Bosch, GS Yuasa a Mitsubishi jménem Lithium Energy and Power GmbH & Co. KG má mít sídlo ve Stuttgartu. Zástupci nové vzniklé firmy mají ambiciózní cíl dosáhnout značného posunu v oblasti rozvoje technologie baterií.

„Naším cílem je učinit lithium-iontové baterie dvakrát efektivnější,“ řekl Dr. Volkmar Denner, který je ve firmě Bosch zodpovědný za výzkum a vývoj. Klíčovými odběrateli nových typů baterií mají být pochopitelně automobilky jako například kalifornský výrobce Tesla Motors, ale i další obory.

Bosch jako hlavní motor nového podniku

Podle prohlášení koncernu Bosch se elektromobilita stane nejpozději v roce 2020 masovou záležitostí. I proto drží Bosch v novém joint-venture padesátiprocentní podíl. Zbylí účastníci mají každý podíl 25 procent.

Bosch v projektu dohlíží na battery management a obaly výsledných produktů. Navíc může společnému podniku nabídnout know-how v oblasti procesů a managementu kvality při velkokapacitní výrobě komplexních produktů.

Mitsubishi zas může nabídnout globální prodejní síť. GS Yuasa má letité zkušenosti s výrobou li-ion článků.