Rekord: loni se prodalo šest milionů Volkswagenů

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk

Německý automobilový koncern Volkswagen v uplynulém roce zákazníkům dodal skoro šest milionů vozů své stejnojmenné značky. Oproti předešlému roku je to o 3,4 procenta víc a pro automobilku nový rekord.

Celkový loňský odbyt vozů VW dosáhl 5,93 milionu. V prosinci se přitom jejich prodej zvýšil o 3,3 procenta na 535 200 aut.

„Značka Volkswagen Passenger Cars i přes náročné podmínky na trhu dál rostla,“ sdělil člen představenstva Christian Klingler, který je ve firmě zodpovědný za prodej. Nové a složité výzvy automobilka podle něj očekává i v tomto roce.

Situace zůstává složitá na evropském automobilovém trhu, který se snaží vzpamatovat z dopadů dluhové krize v Evropě. Koncern zde loni dodal 1,64 milionu Volkswagenů, což je o 3,7 procenta méně než o rok předtím. O více než čtyři procenta klesl odbyt na domácím trhu v Německu.

V oblasti Asie a Tichomoří značka zaznamenala nárůst odbytu zhruba o 15 procent. Celkem to bylo více než 2,73 milionu vozů. Z toho 2,51 milionu aut firma dodala v Číně, kde jí tak odbyt za celý rok stoupl o více než 16 procent.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Součástí koncernu Volkswagen jsou i značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini či Seat. Předloni podnik převzal automobilku Porsche, která je výrobcem sportovních vozů.