Ropa zdražuje, američtí těžaři ale nezvládají dost rychle obnovit provoz

Těžba frakováním v Coloradu

Těžba frakováním v Coloradu Zdroj: Jeff Foster, Flickr.com (CC BY 2.0)

Američtí těžaři z ropných písků měli svou schopností rychle reagovat na cenové výkyvy přinést světovému trhu stabilitu. Nynější růst cen následující po dlouhodobém zlevňování ale ukazuje, že ani frakování nedává těžařům možnost utahovat a povolovat kouhoutky podle libosti. Řada z nich se totiž potýká s důsledky ropné krize, které jim brání v rychlém obnovení těžby.

Řada nezávislých těžařů během pádu ropného trhu propustila příliš mnoho zaměstnanců, uzavřely příliš vrtů anebo zkrátka nemají hotovost ani na nejnutnější investice nezbytné k tomu, aby mohly ihned obnovit těžbu ve chvíli, kdy ropa zdražuje.

Tak, jak těžba v USA klesala mnohem pomaleji, než se očekávalo, bude pomalejší i její obnovování, i kdyby ceny překonaly 50 dolarů za barel, tvrdí nyní analytici. Více než třicítka firem navíc plánuje své letošní investice ve srovnání s loňským rokem snížit téměř o polovinu, píše deník The Wall Street Journal.

Ceny ropy WTI v posledním roceGraphical visualization of market data.

Potíže mohou být i se zpětným najímáním zaměstnanců. Američtí těžaři v uplynulých letech podle analýzy společnosti Evercore ISI propustili 110 tisíc lidí a řada z bývalých pracovníků se po této zkušenosti nehodlá do odvětví vrátit.

Těžaři zároveň odstavili 60 procent techniky potřebné k frakování a její opětovné zprovoznění bude trvat dva měsíce, odhaduje společnost IHS Energy. Není přitom jisté, že cena ropy bude přinejmenším tak vysoko jako dnes.

Někteří těžaři se navíc obávají, že by se mohla opakovat situace z loňského jara. Tehdy ropa zdražila na 60 dolarů za barel a mnoho společností na to reagovalo otevřením nových vrtů, aby byly připravené na další růst. Následoval růst převisu nabídky nad poptávkou a nevyhnutelný pád cen. Na podobnost současného vývoje s loňským rokem poukázal i viceprezident IHS Jamie Webster.

Produkce ropy v USA v posledním roceUs Crude Oil Production

Analytici oslovení agenturou Bloomberg upozorňují, že jakýkoli dočasný růst cen jen oddaluje trvalé snížení produkce ropy, nezbytné k nalezení nové rovnováhy trhu. Americká produkce ropy od loňského léta klesla jen o 5,5 procenta a vyprazdňování zásobníků s neprodanou ropou teprve začalo, uvedla banka Goldman Sachs. Ta očekává, že ceny ropy spadnou až na dvacet dolarů za barel.