Rozvoj jádra vyžaduje stabilní podmínky, reaguje ČEZ na akční plán

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: ctk

Energetický gigant ČEZ považuje projekt nového jaderného zdroje v Česku za důležitý pro energetickou bezpečnost státu, stavbu ale nelze zahájit, dokud pro ni nebudou existovat stabilní podmínky. Současný destabilizovaný evropský trh s elektřinou vede k tomu, že stavba elektrárny nedává jistotu ekonomické návratnosti.

Polostátní podnik tím reagoval na zveřejnění Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky v ČR. Z návrhu plánu, který připravují ministerstva průmyslu a financí, vyplývá, že stavbu nových jaderných bloků by měl primárně financovat ČEZ, případně jím vlastněná dceřiná společnost, kterou by zřídil. Další variantou je konsorcium privátních investorů, třetí možností je účast státu.

„Varianta první i druhá mají jedno společné. Skutečnou výstavbu, která bude následovat po získání všech povolení, nelze zahájit, aniž by pro ni existovaly stabilní podmínky,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. „Nadále jsou ohroženy veškeré investice do zdrojů elektrické energie, jejichž výnosy závisí na prodeji elektřiny na volném trhu,“ dodal.

Neprůchodná varianta

Ministr průmyslu Jan Mládek v pondělí prohlásil, že varianta, že by stavbu financoval samotný ČEZ, není průchodná. Zmínil možnost, že stavbu by zajišťovala dceřiná společnost ČEZ, které bude vyčleněna příprava staveniště. Do této firmy by podle něj mohl vstoupit jako menšinový akcionář externí dodavatel technologie. Další možností je státní akciová společnost, které by ČEZ musel prodat své staveniště a své know-how.

Vyčlenění se připravuje

Podle Kříže se ČEZ na možnost vyčlenit projekt do samostatné společnosti připravuje. Upozornil, že případné vyčlenění by ale musela schválit valná hromada a muselo by být provedeno ocenění majetku. Varianta samostatné dceřiné společnosti podle něj umožňuje přizvat do projektu dodavatele technologie i jiné investory, jak se to děje u většiny evropských projektů. ČEZ by tak mohl stavět sám nebo v konsorciu, aniž by bylo nutné opakovat či revidovat povolovací úkony, dodal.

ČEZ zrušil loni v dubnu tendr na dostavbu dvou nových bloků Jaderné elektrárny Temelín, protože stát neposkytl finanční garanci. O od té doby se o dostavbě jaderných zdrojů dál mluví. Rozvoj jaderné energie podporuje ministr Mládek.